Ett samtal om hållbar konsumtion

IMG_0548_Snapseed

Igår trotsade jag snökaos och inställda tåg och lyckades ta mig fram till ett strålande Stockholm i vinterskrud!

Desktop5_Snapseed

Dagens arbetsplats, Sveriges Riksdag.

unspecified_Snapseed

Tillsammans med ett gäng inspirerade kvinnor var jag inbjuden av Centerparitets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe för att diskutera hållbar konsumtion och miljöarbete inom textilindustrin.

unspecified-1_Snapseed

Vi gör det varje gång vi reser, varje gång vi köper nya prylar, varje gång vi värmer upp våra hus, vi sätter mindre eller större “fotavtryck” på vår jord. Vi är nog alla eniga om att vi inte kan sluta att konsumera helt, vi måste bara hitta nya sätt att göra det på!

unspecified-3_Snapseed

 På plats var Erika och Sandra från Sveriges konsumenter som driver projektet Stilmedveten och Elin Larsson som är hållbarhetschef på Filippa K.

unspecified-4_Snapseed

Min blogg-kollega Maria Soxbo som driver Husligheter, Linn Norrbäck som är politisk sakkunnig för Centerpartiet och Angelika som hade fastnat i snökaoset var med oss via Skype! Det blev ett spännande samtal med detta super inspirerande gänget. Visste du att för att producera ett par jeans går det åt upp till 11 000 liter vatten (ca 75 badkar), ett halvt kilo kemikalier och 103 olika sorters bekämpningsmedel
De senaste 10 åren har svenskarnas klädkonsumtion ökat med 40 procent.
En genomsnittlig svensk konsumerar 15 kg kläder och textilier per år. Av dessa slängs 8 kg direkt i det brännbara avfallet. Jag ska försöka lista lite av vad vi kan göra för att få en mer hållbar relation till mode och inredning.

unspecified-2_Snapseed

Miljömärkning

Vi pratade om miljömärkningar, djungeln av symboler där vi alla är lite vilsna. Vi kom alla överens om att vi inte behöver fler “bra val” märkningar med vi lekte med tanken på varnings märkningar som fungerar på tobak och alkohol. Varning för krom, formaldehyd och latex! Dessa är några av ämnena som kan finnas i kläder och som kan orsaka allergiska reaktioner. Varning för mjukgörande ftalater i skor av plast eller kläder med plasttryck. Vissa ftalater är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar men att kläder kan få innehålla hormon-stötande medel utan problem är märkligt? Det måste bli strängare kontroller på vad som säljs på hyllorna i våra butiker. Som konsument måste man kunna känna sig trygg med att varor har kontrollerats och godkänts. Vi är för få konsumenter som orkar och har tid att sätta oss in i vilka ämnen man ska akta sig för. Alla dessa ångestfulla val man som småbarnsförälder står inför. Dilemmat man känner när man står där i mataffären kvart i 6 med tre trötta barn i följetåg, ska jag välja de ekologiska äpplena från Spanien eller icke ekologiska äpplena från Österlen??

Förlänga livslängden på våra inköp 

Köp färre saker, välj kvalité och eko, använd dom längre. När du väl har köpt något nytt är det viktigt att försöka ge plagget ett så långt liv som möjligt. Här är lite tips på hur du kan vårda dina kläder och förlänga deras livslängd. Om du absolut inte längre har användning för dem – ge bort dem eller sälj. Släng dem inte i soporna för då går de till förbränning. Överväg om du inte kan ge plagget nytt liv genom styla om dem något.

Vädra – att vädra kläder kan minska antalet tvättar, vilket gör att plagget håller längre
Punkttvätta vid fläckar – istället för att tvätta hela plagget. Galltvål är ett miljövänligt och effektivt alternativ, liksom såpa
Använd torktumlaren sparsamt – den sliter på fibrerna. Torka gärna på galgar så hänger plaggen ut sig.
Läs tvättråden
Laga – sömmar som går upp, hål som uppstår – det mesta kan bli snyggt
Redesigna – långärmat kan bli kortärmat, byxor kan bli kjol
Byt, ge bort, sälj – det finns massor av ställen dit du kan lämna dem
Lämna in det som är trasigt eller det du inte vill ha till klädinsamlingen.

Nya hållbara affärsmodeller

Vi kommer fortsätta att klä oss snyggt, mycket av människors identitet uttrycks just i hur vi väljer att klä oss. Vi kommer fortsätta att smycka och göra våra hem mysiga och ombonade. Vi kommer att fortsätta att konsumera men det gäller att hitta nya vägar för denna konsumtionen, både för företag och för oss konsumenter. Det enda sättet är inte att köpa och sen kassera..

Filippa K ligger här i framkant, hos dom kan du hyra klänningen du vill ha på festen. Detta tack vare att Filippa K igår drog igång sina nya hållbarhetsprojekt Collect och Lease, där fokus ligger på återvinning och uthyrning. Målet är att få folks garderober att bli mer hållbara, genomtänkta och utvalda. Den del av projektet som kallas Collect innebär att kunder kan lämna in gamla Filippa K plagg och få 15 procent rabatt på ett nytt köp. De plagg som är i tillräckligt bra skick kommer säljas vidare i Filippa K Second Hand och övriga plagg skänkas till Stadsmissionen. Genom att ansluta sig till miljöappen Cirqle kan man ta del av detta och få ännu bättre koll på hållbarhetstänk.
Den andra delen av projektet, Lease, syftar till att hyra ut säsongsaktuella styles för speciella tillfällen. Uthyrningssortimentet består främst av kostymer, klänningar och accesoarer. Perfekt för den som vet att den behöver ett plagg bara för en kväll.
Filippa K inför även något de kallar Filippa K Front Runners, där de lyfter fram produkter som är framtagna för att vara så hållbara som möjligt. Det här är en modell som även andra företag bör inspireras av!

IMG_0554_Snapseed

Tack som tusan till Kristina och alla andra som var med och förde denna viktiga diskussionen!

serialsue-trial-1.regular-1

Foto 3-7 av Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *