Närodlade granar!


Tog en sväng med cykeln till Limhamns Trädgårdshandel och hittade mig en väldigt grann gran igår!

Det viktiga när man väljer gran är att tänka på att dom ska vara närodlade – ju närmare desto bättre. Jag ville ha en svensk hederlig rödgran (Picea abies) i årKungsgranen är generellt sett sämre, om den inte är KRAV-märkt, eftersom den sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Var granen är odlad spelar också roll. En närodlad kungsgran, om du kan hitta det, är bättre för klimatet än en importerad dansk.

Älskar rödgranen för dess härliga doft av barr och kåda.

Jag hittade min gran ganska snabbt, den största och bredaste såklart! Granen kommer från en liten odlare
i Sjötorp nära Dalby och dom huggs varje vecka i December månad. På så vis kan man vara säker på att få en nyhuggen gran som barrar mindre.

Här kommer tre knep för att hålla granen nöjd genom hela julhelgen. 1 Ta inte in granen för snabbt. Låt granen vänja sig i garaget eller uterummet, så blir inte chocken över inomhustemperaturen lika stor och fler barr sitter kvar. 2 Granen måste ha vatten genast när den tas in! Fyll på så att den aldrig är utan vatten. Kolla ofta, särskilt i början. 3 Såga eller yxa ett snitt längst ner. Precis som med snittblommor så hjälper du granen att komma åt vattnet i julgransfoten. Har du inte själv verktygen be dom yxa till den där du köper granen.

Jag har haft en rumsgran som överlevt i 3 år men nu när jag tog fram den från ett sitt skuggiga bortglömda hörn i trädgården såg den bedrövlig ut så denna lille pluttgran fick även följa med hem.

Nu ska det pyntas! Om ni undrar så gick det hur bra som helst att cykla hem granen, älskar min lådcykel!

Foto: Sara Parenti

Posted in Jul

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *