Vad ser du när du går ut i naturen? Skog? Träd, gräs, lite blommor? Vi ser en hel skattkammare av oanade resurser. Då andra irriterar sig på maskrosorna i gräsmattan ser vi plötsligt en god sallad, havet av nässlor förvandlar vi till en välgörande hårrengöring och de där granskotten som ingen lägger märke till använder vi till doftsättning.

Det började som en rolig utmaning oss systrar emellan. Under ett år skulle vi ersätta importerad mat med vad naturen runt omkring oss hade att erbjuda. När skafferiet fylldes med marmelader och picklade grönsaker och doften från trädgårdens fynd på spisen spred sig, flyttades tanken även till badrumsskåpet och städskåpet. Borde inte de kemiska preparaten kunna bytas ut mot mer naturliga tinkturer? Självklart! Så föddes boken Systrarna Perssons skafferi och dess tre kapitel om ett naturligt skafferi, badrumsskåp och städskåp.

Vi är uppvuxna i de mörkaste snapphaneskogarna i norra Skåne och fritiden tillbringades oftast tillsammans med familjen ute i skog och mark. Kärleken till naturen genomsyrar boken och dess sinnliga och stämningsfulla bilder.

“Lika älskad som hatad är vår gula vän maskrosen som “pryder” många gräsmattor under den tidiga våren. Istället för att kämpa med att försöka utrota detta fantastiska ogräs plockar vi det och låter det spela huvudrollen i både matlagning och i vårt husapotek. Maskrosens främsta egenskaper är att den innehåller bitterämnen och underlättar matsmältningen. Vi gillar att använda hela växten, såväl rot och blad som blomma.” — ur boken.

Vi vill inspirera fler att ge sig ut i naturen, att ta de där välbehövliga mikropauserna och att bygga sitt eget hållbara skafferi. För oss är lyckan total när vi öppnar vårt skafferi och det är fyllt till brädden med picklade, syrade och torkade örter, frukter och bär. Vi känner oss rika och kan med hjälp av dessa skatter skapa goda festmåltider även när vintermörkret är som mest påtagligt!

Det finns möjlighet att beställa ett signerat exemplar av boken för 259 kronor plus frakt, maila info@themalinpersson.com