Så skapar du ditt eget slutna ekosystem


Det är nu tre år sedan jag satte på korken för alltid. Mina små ekosystem klarar sig helt själva, allt fungerar, det växer och frodas, det dör och förmultnar och kommer nytt liv igen. Det enda som måste till för att de små systemen ska klara sig är ljus, visst är det magiskt?
Det slutna lilla ekosystemet fungerar likadant som fotosyntesen fungerar på jorden, men hur var det nu det funkade? Jag kör det igen för er som inte riktigt hängde med på biologlektionerna, här kommer en liten förenklad repetion!
Fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. För de gröna växternas egen del är det en metod som med hjälp av solljus omvandlar koldioxid och vatten till energi och i denna process bildas även syre. Det är klorofyllen, det gröna färgämne som finns i växter, som absorberar solljusets energi och gör det möjligt att driva fotosyntesen.

Är ni sugna på att skapa er egen lilla värld? För att metoden ska fungera krävs vissa faktorer som ska stämma in för att klimatet ska bli optimalt. Det låter kanske komplicerat, men är i själva verket superenkelt! Det du behöver är en glasbehållare med tätt lock. Jord som gärna kommer från din egen trädgård som innehåller kompost med småkryp och bakterier i, aktivt kol som sägs förhindra svampangrepp och mögel, lecakulor och såklart växter.
Jag börjar med att diska ut glasbehållaren, jag tycker det är vackert att plantera i damejeanner för dom har en smal hals. På så sätt blir det mer effektfullt när växterna växer till sig och man undrar hur i all sin dar dom stora växterna tagit sig in genom den smala halsen!
Jag häller i lecakulor ca 5 cm upp från botten på damejeannen. Därefter häller jag på jord och varvar med den aktiva kolen. Jag häller i så det kommer upp ca 20 cm från lecakulorna. Sen börjar det roliga med att plantera små växter som jag hissar ner med en specialbyggd gaffel med långt skaft. Sen trycker jag varsamt runt plantan med ännu ett specialverktyg, en vinkork med ett långt skaft! När man väljer växter är det bra att går efter tåliga växter som gillar samma typ av klimat. Jag har planterat Murgröna, Fredskalla, Fjädersparris och olika sorters mossa i mina sfärer. Men man kan lika gärna köra på växter som gillar torrare miljöer som fetbladsväxter, det viktigast är att gruppera ihop växter som gillar samma miljö.
Efter planteringen häller jag på vatten så att det täcker lekskolorna och sen låter jag sfären stå öppen ett par dagar så att den kan reglera fukten. Efter ett par tre dagar när kondensen har försvunnet är det dags att sätta på locket, för alltid!!
Kolla in det små fina sfärerna jag skapade  i Trädgårdstider för tre år sedan.

Det enda sfären nu behöver är ljus för att fungera, här krävs inga gröna fingrar. Allt sköter sig själv, enklare växter att ta hand om kan man inte få!
 

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *