Anlägg din perennrabatt nu på hösten

I samarbete med Trädgårds butiken- Plantskolan i Vellinge

Hela sommaren har jag tänkt på att anlägga en ny rabatt vid ingången till mitt hus. Tidigare var här en liten gräsmatta som jag grävde upp i sommars men kom aldrig till skott med att plantera.. Så nu ett par månader efter var här gott om både ogräs och mossa..

Så här bakom Ligusterhäcken som jag satte för ett par år sedan har jag alltså planerat för en liten perennrabatt.

Jag hade en idé om vad jag ville ha så jag åkte ut till Trädgårdsbutiken i Vellinge. Jag älskar att komma ut dit och bara gå runt och beundra allt det frodiga gröna, jag får alltid en massa inspiration av personalen som är duktiga både på att anlägga och ge små tips på hur du bäst sköter om dina plantor.

Jag är så glad att jag hade is i magen i sommars och väntade med att köpa in plantor tills nu. Hösten är nämligen den bästa tiden för att sätta perenner och Trädgårdsbutikens hyllor är fortfarande fulla av både perenner och vårlökar. Dom stänger inte förens i slutet av November och har du tur hittar du snart perenner på rea!

Men varför är det då bättre att sätta perenner på hösten? Jo, nu är jorden fuktig och risken för torka är väldigt liten, det känns skönt att inte behöva tänka på att komma ihåg att vattna och istället bli glad när det väl kommer en regnskur! Vissa plantor kan nu på hösten se lite vissna ut men deras rötter är fortfarande aktiva och vad som är bra är att plantan inte behöver lägga sin kraft på att blomma och växa sig större utan kan fokusera på att etablera sig i sin nya rabatt.

Att man sen vinner tid på våren då rötterna redan är etablerade är ännu ett plus! Jag valde 5 olika perenner som jag köpte många av och satte i grupper om 3-5 plantor. Då rabatten ligger i halvskugga valde jag Funkia, ‘Big Daddy’, som är en mycket storbladig sort. Jag älskar att den lätt täcker stora ytor. Mixade med Daggfunkian Elegans, Hosta sieboldiana Elegans, som även den har stora maffiga gråblådaggiga blad.

Blandade in Hostan Patriot för den vita färgens skull.

Tänkte att det vore fint att få in det röda i rabatten som även matchar huset så det blev ett gäng Alunrot ‘Obsidian’. Älskar dess dramatiska blodröda blad och med sina små eleganta fröställingar kommer de skapa en fin kontrast till allt det gröna. Jag kommer att köra denna som marktäckare tillsammans med Hasselört. Och för att få lite struktur på rabatten så mixade jag även in lite buxbomklot. Fint att få in något stramt och formklippt till allt det mjuka!

Uppgrävt och jordförbättrat, då var det bara att sätta igång och plantera!

När perennerna väl var på sin plats var det dags för att plantera lite vårlökar. För det finns väl inget härligare att efter en lång och mörk vinter när träden fortfarande är kala och man överaskas med pärlhyacinter, krokus och nickande snödroppar i rabatten! Det viktiga är att få ner de små lökarna i rabatterna nu, jag har även köpt ett gäng med tulpaner men de kan få vänta ett tag till innan dom kommer ner i jorden.

Vissa år har jag satt lökar men det har liksom inte blivit något av det. Kanske har det blivit för vått och de har ruttnat bort. Så i år tänkte jag att jag sätter dessa enligt konstens alla regler.

  1. Gräv en grop i jorden med det smarta lökjärnet. Med järnet är det lätt att sätta mellan perennerna. De allra flesta lökväxter vill har väldränerad jord, fuktig på hösten och torr och varma på sommaren. Är jorden för blöt riskerar dina lökar att ruttna bort.
  2. För att få en naturlig rabatt släng ut lökarna och plantera sen där de hamnar, lite på måfå.
  3. En bra tumregel är att plantera ner löken i jorden 3 gånger dess omkrets om midjan. Tänk på att plantera med den spetsiga delen uppåt.
  4. Strö ca 1/2 msk lökgödsel per lök, täck sen över med jord.
  5. Vattna

Efter lökväxterna blommat vill dom gärna stå kvar och vissna ner för att samla all näring ner i löken, det kan se lite stökigt ut i rabatten men jag tänker att alla mina hostor bör ha växt till vid detta laget och då kommer dess växande blad att täcka allt det vissna. Ja, när det kommer till trädgård kan man inte ha bråttom så vi får väl se till våren hur denna lilla rabatten kommer att arta sig!


Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *