Bästa tiden att ta sticklingar

Jag älskar att ta sticklingar av mina krukväxter, det finns inget bättre sätt att lära känna sin plantor på. Att man kan driva fram en identisk tvilling av sin favorit växt är häftigt, att det dessutom är billigt och klimatsmart är bara plus!


Nu när det är tidigt vår är det som allra bäst att ta sticklingar. Det finns ju tusen sätt att göra detta på, allt beror på vad du har för växt. De allra flesta växter sköter förökningen helt av sig själva, som elefantörat som skjuter upp små babyplantor bredvid moderplanta. Men också Crassulan som automatiskt slår rötter från avtappade grenar.

Det allra vanligaste sättet är att ta en toppstickling. Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen. Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket kommer sedan nya skott att växa ut inom några veckor.
Man kan skära, klippa eller bryta av sticklingen. Sen sätter man sticklingen direkt i jord eller i vatten, detta funkar för de flesta plantor men inte alla. Apsvans tillexempel trivs inte i vatten och behöver tvärtom torka ut för att de ska bilda rötter. Dra försiktigt av de små “pärlorna” och lägg dom på ett tunt lager såjord, sticklingar gillar mager porös jord. Efter ett par veckor när “pärlorna” börjar skrumpna bildar dom en ny liten planta, häftigt!

Ett bra trick för att får sticklingarna att ta sig snabbt är att sätta en glaskupa över krukan som skapar ett litet miniväxthus. Sticklingar gillar när det blir fuktigt och varmt då går det lite snabbare för plantan att bilda rötter och att växa till sig.

Mitt fönster fullt med bebisar!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *