En allé av Fraxinus Ornus Meczek


När jag köpte huset för 5 år sedan stod där en allé av gamla kastanjer längs gatan. Tyvärr var dom angripna och jag blev tvungen att ta ner dom. Mot gatan satte jag en ligusterhäck som växt till sig ganska bra måste jag säga. Men mitt hus är ju ganska högt och jag har länge gått och tänkt på att jag vill plantera nya träd. Så äntligen när jag var borta på Trägårdshandeln i Limhamn för ett tag sedan såg jag ett träd som skulle kunna passa mitt hus. Jag var ute efter ett formstarkt träd som inte blir för stort och som gärna har en vacker höstfärg och som blommar i vitt på våren, finns det? Jajamensan! Efter en hel del trädprat med Inger som driver trädgårdshandeln så bestämde jag mig, det blev 5 stycken Manna-Askar- Fraxinus onus “meczek”. Det är ett väldigt fint litet klotformat träd som får en krona på ca 3-4 meter i diameter.


Några av träden hade redan tappat sina blad, och även det bara grenverket är vackert, ser nästan ut som renhorn. Eller hur?

Jag är uppvuxen med att man gör allt själv, ska man plantera så gräver man själv och hämtar hem det som behövs osv. Men jag tycker att det är så underbart att ta faktiskt ta hjälp av proffs, för man lär sig så mycket då. När jag och Ingrid började bolla idéer kom det fram mycket saker som jag inte hade tänkt på och eftersom träd tar så lång tid på sig att växa till sig och faktiskt är en ganska stor investering vill jag gärna få det rätt från början. Vilka energier finns det vid utgångarna, vilken utgång används mest, vad vill jag skymma, vilka befintliga växter vill jag framhäva? Kommer Liguster häcken att gilla att bli skymd av 5 träd? Vi mätte noga och bestämde tillslut var träden skulle stå. Ganska symmetriskt men ändå inte. Ett av träden placerades längre bak längs min grusade gång in till trädgården och kommer knyta an fint till de som står längst gatan.

Lite hjälp med grävning tackar man ju inte nej till, ni kan kanske förstå hur lätt det var att gräva med alla rötter från de stora kastanjerna som stått där i hundra år!


Visst, just nu ser dom inte mycket ut för världen, ingen vidare allé-känsla precis men träd brukar man ju säga att man planterar till sina barn. Så dessa 5 träd är till er. Kisar man lite kan man ändå tänka sig hur det kommer att bli, har blivit lovad att om 3-4 år ska dom ha växt till sig. Fingers crossed!

 
 
 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *