Plastbanta köket


Alla vet att plast är skadligt för både miljö och hälsa. Ändå omger vi oss av mer plast än någonsin i dag. Tänk bara på hur mycket plast man drar med sig hem från affären när man handlar mat. Det är helt bedrövligt att se vilket lass med plast en veckohandling ger. Ibland fyller plastberget hela diskbänken. Jag försöker i så stor mån det går köpa re-fill och använder i stort sett bara loppisfynd som lerkärl och porslinsbehållare att förvara mat och kryddor i. Snyggt och framför allt mer miljövänligt.

Det är svårt att helt undvika plast men man måste börja banta någonstans och köket är en bra plats att börja med. Undvik plast som kommer i kontakt med mat och värme. Stekspadar, teflonpannor, vattenkokare i plast, skärbrädor, stekpannor i teflon. Nappflaskor i plast, även sådana som är BPA-fria, släpper ifrån sig plastkemikalier till drickan. Byt ut mot plastnappflaskorna till rostfritt stål eller glas. Rensa ut barntallrikar i plast, matlådor och sugrör. Det finns många fina sugrör i rostfritt stål och även i bambu. Förutom att dom är bättre för vår hälsa är de mycket skonsammare för miljön, dessutom billigare eftersom du återanvänder dem hela tiden. Byt din plast-diskborste och disktrasa. En diskborste i trä kan, om man tar hand om den rätt, hålla i nästan ett år. När det kommer till disktrasor finns det jättefina i lin som går både att koka och återanvända.

Skippa plastfolie helt! Jag använder oftast bara en tallrik men en annan tallrik över som lock för överblivna rester. Då sparar jag även disk;) Finns det något godare än att värma upp rester från gårdagen? Idag slängde jag ihop lite grönkål, svamp, purjo, paprika och ingefära i wook-pannan och fick en super god lunch.

Olivoljan fick jag i present från Cosa home stories sist dom var här hemma och hälsade på. Den goda oljan tog slut på ett kick men flaskan kommer fyllas på vid nästa besök på Gram, Malmös smartaste affär. Jag tror det är viktigt att låta ens plastbantar-resa få ta tid. Annars blir det inte hållbart, varken för planeten eller vår ekonomi och risken att det känns krångligt och att man ger upp och struntar i allt. Det är bra att välja ut ett par saker som man känner är mest angeläget i ens vardag och börja där. Sen kan man alltid fortsätt att ersätta när saker går sönder och ändå behöver bytas ut. Det viktigaste av allt är att komma ihåg att varje litet steg är betydelsefullt och att inte glömma att ge sig själv en klapp på axeln för varje liten förändring man gör i rätt riktning.

 
 
 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *