Jordgubbar

Hur lyxigt är det inte att kunna tassa ut i trädgården på morgonen och plocka sina hemodlade jordgubbar?

Det brukar vara lagom att börja förbereda jordgubbslandet i juli beroende lite på väder såklart! Man brukar kunna få mycket jordgubbar efter ett par tre år med samma plantor. Man kan inte räkna med mycket skörd det första året. Jordgubbsplantan brukar behövas bytas ut efter 4-5 år. Mina plantor är 3 år gamla nu så jag hoppas på stor skörd i år! Jag var en sväng på plantskolan och köpte några nya plantor för att mixa med de gamla. Jag tycker det är roligt att ha lite olika sorter så jag har mixat lite i mina pallkragar. Jag kör på de mest ”tåliga” sorterna Honeoye, Dania, Polka, Korona.

Det finns mycket du kan tänka på för att lyckas med gubbarna…

Var noga och rensa allt ogräs innan du planterar dina jordgubbsplantor.

Man ska undvika att plantera jordgubbar på en plats där det tidigare vuxit jordgubbar. Där är jorden lite trött och då får man dåligt med jordgubbar.
Jag passade på att tillföra lite stallgödsel som ökar mullhalten i landet.
Det är bra att tänka på att ge jordgubbsplantorna ett radavstånd på ca 35-40 centimeter.

Det blir bäst skörd om du sätter dina plantor där det är varmt och soligt.

Jag tänkte prova ett gammalt tips som är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen ska minska risken att jordgubbarna kommer i kontakt med jord och vatten och förminska då risken för mögel.

När plantorna är nyplanterade är det bra att vattna ofta och en fiberduk skadar inte. Bra dock att ta av fiberduken när blomningen börjar så att fjärilar och bin kan pollinera.

Drömmer om solvarma jordgubbar med mandelmjölk och kanel, mmmmm

Källa: Leva och Bo

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *