5 favorit plantor


Nu när himlen är konstant grå och det är mörkt när man vaknar om morgnarna är det bara att bunkra upp med växter inomhus för att liksom skapa sin alldeles egna gröna oas som piggar upp och ger energi i höstmörkret. Här kommer 5 lättskötta personliga favoriter!

Palettblad- Plectranthus scutellarioides
Extremt lätt växt att dra upp från sticklingar, jag har haft en enorm samling av olika sorter. Ta skott från en kompis och driv fram en egen planta. Palettblomman vill ha mycket vatten, och visar det tydligt genom att bladen snabbt blir lite hängiga. Kort efter att den fått vatten visar den sitt tack genom att återta sin tidigare spänst. Ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller (SwellGel) i jorden så slipper du vattna stup i kvarten. Tyvärr fick min samling bladlöss och de flesta plantor dog men jag lyckades spara ett par skott som nu har växt till sig ordentligt under sommaren.

Elefantöra – Pilea peperomioides
Växten är super tacksam att ta sticklingar från och behöver bara vattnas 1 gång per vecka vintertid. Vattna i kanten av krukan, inte i växten, med ljummet vatten. Låt det inte stå kvar vatten i ytterkrukan. Elefantöra trivs bäst i norrliggande fönster, då får plantorna lagom mycket ljus för de gillar inte stå i starkt solsken.

Pilea-Pilea spruceana
Växten är extremt lättskött och för många är det ju en befrielse när vardagen åter kryper på. Pilea finns i olika arter och sorter men gemensamt för dem alla är att de trivs i halvskugga, ett öster- eller västerfönster är bäst. Dom behöver bara vattnas en gång i veckan. Jag tycker att Pilena är snygg vart man är sätter den!
 

Prickly Pear- Opuntia ficus-indica
Den vanligaste dödsorsaken hos kaktusar är förmodligen övervattning, speciellt hos de kaktusar som har sitt ursprung i öknen och är vana vid långa torrperioder. Framförallt nu under viloperioden på hösten och vintern ska de allra flesta kaktusar ha väldigt lite vatten. När man väl vattnar kan man ge lite mer, men sen ska kaktusen torka upp ordentligt innan nästa vattning. De tål INTE att stå med blöta fötter, så se till att överskottsvattnet har möjlighet att rinna ut på ett fat eller liknande.
Fikonkaktusen ger en god frukt som mognar runt midsommar. Deras kött har en ljus orange, gul eller röd färg och är väldigt rik på vitaminer. Jag och John käkade frukten när vi anlade vår mexikanska trädgård.

Monstera- Monstera deliciosa
En gamla klassiker som jag aldrig blir trött på! Sen jag skrev om min Monstera sist har den fått en ny stor kruka och den har minsann växt till sig rejält. Den mest idealiska platsen för Monsteran är där det finns massor med ljus men skyddat från den varma middagssolen, sol under tidiga morgnar eller kvällar är däremot inget problem, tvärt om, det uppskattar den. I övrigt är det bara vanlig vattning som gäller när jorden känns torr. På våren och sommaren kan du vattna växten två gånger i veckan men nu under höst och vintern räcker det med en gång i veckan. Jag läste någonstans att Monsteran kan bli upp emot 10 meter hög om den får rätt förutsättningar, wow! Jag ska nu skaffa nya växtstöd till min bjässe i köket. To be continued…

Foto: Sara Parenti

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *