Att inreda hållbart

Det där med att skapa och inreda sitt hem hållbart är inte alltid så lätt, så jag tänkte dela med mig av ett par slides från min föreläsning jag höll förra veckan i Göteborg.

Den mest miljövänliga renoveringen är den som inte görs alls! Varför är vi så måna om att ändra och renovera? Är det jakten på det trendiga köket, rädslan att hemmet tappar i värde om det inte är tip top… Det finns säker en massa skäl och jag ser att renoveringsivern i våra svenska hem är många och ganska komplexa. Men en sak är väldigt säker, det handlar inte alltid om nödvändiga reparationer. Ofta slängs fullt fungerande kök ut för att kanske luckorna har fel färg eller stil. Hela badrum byts ut för  att kaklet har blivit otrendigt. Renoveringsivern verkar accelerera och vart man än tittar så fixas det. Renoveringstrenden är väldigt påhejad i tv, tidningar, på bloggar och i sociala medier. Vad är det vi vill uppnå, varför är vi så måna om att göra om?

Jag tänker att för många är kanske lägenhet och husköp en av de största investeringar som man gör och visst medför det stress.  Man är kanske rädd att man inte ska få tillbaka sina pengar vid försäljning i framtiden. Därför kommer lusten fram att fixa, renovera och uppdatera sitt hem. Men jag tror det lika ofta kan handla om att man vill ha ett lika fint kök som sin granne har. Det är viktigt att tänka efter innan man sätter igång med en renovering och tänka till ett varv till. Varför renoverar jag  är det för att följa trender eller finns det ett faktiskt behov?

Vi måste hitta andra vägar att konusmera och för att göra det krävs det att vi plockar fram kreativiteten och lägger lite mer tid på att planera våra inköp. Och kanske är det just det som är det stora problemet för oss i detta samhället, det är inte pengarna som inte räcker till längre det är TIDEN!!! Tur att det finns företag som gör valen enklare för oss konsumenter – företag som satsar helhjärtat på hållbara, återanvända och ekologiska produkter. Tillsammans med dessa 4 företag hade jag en supertrevlig och inspirerande kväll med god mat och många intressanta diskussioner inom ämnet.

Echo of Gothenburg
Echo of Gothenburg är en inrednings- och livsstilsbutik med visionen att underlätta för den medvetna konsumenten att göra goda val för sig och för sitt hem.
Ett hållbart samhälle måste innebära en minskad konsumtion, men också att vi oftare väljer produkter som vi vet är tillverkade med människans och miljöns bästa i åtanke.
Alla produkter i butiken Echo of Gothenburg är noga utvalda för att passera ett kritiskt designöga, samtidigt som de ska uppfylla flera kriterier vad gäller material och tillverkning.

SKRYTA och Göteborgs Stadsmission
SKRYTA slow design – illuminating waste. Handgjorda lampor med hållbarhet i fokus, både miljömässig och socialt.
Av olika textila spillmaterial, både från industrin och från oss konsumenter, tillverkas lamporna i samarbete i Göteborgs Stadsmission.
Den hantverksmässiga produktionen bidrar till arbetsro, balans och den stärkande känslan av att vara del av något.

Wicked Design
Varje år dumpas otroliga mängder oljefat i havet. Wicked Design tar tillvara på råmaterialet från oljefaten och förädlar det till möbler genom gediget hantverk i Indonesien.
Wicked Designs möbler är designade i Sverige och genom ett tätt samarbete med tillverkaren gör de unika, gedigna möbler där varje möbel har sin egen prägel och identitet.
Wicked Design designar och tillverkar även möbler av gamla skeppsvrak som bl.a. blir till vackra stolar, bord, skåp och speglar.

Jag går igång på “Upcycling” som är en sammansättning av orden “recycling” och “up” som står för att man förbättrar kvaliteten på det man återvinner genom att förändra det på något sätt. Det är en utmaning att återanvända prylar och samtidigt förhöja dess värde.

Upcycling har det blivit en kul grej. En utmaning.

Vi måste komma bort från slit och släng samhället vi levt i under de sista generationenra. Det går inte att fortsätta att konsumera som vi gjort hittills. Att köpa en produkt för en billig peng använda och sen kasta. Vi måste börja se på det som kastas bort som en resurs. Upcycling-rörelsen är verkligen ett uttryck för en vilja bort från slit och släng-samhället. Visst miljön kommer inte att räddas enbart för att jag syr om barnens gamla brallor till soffkuddar men det är viktigt att vara med och skapa den positiva trend som upcycling är. Denna trenden kan göra stor skillnad om även de stora kedjorna kan haka på. Gillar tanken att upcycling ser det som skulle slängas bort som en resurs, ett steg i rätt riktning. Vi vet alla att jordens resurser inte är oändliga.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *