Björksav

Gräsmattan är nu blå av ett hav av Skillor, fåglarna kvittrar och plommonträden står i full blom här nere i Skåne. Det är nu när tjälen släppt i marken (inte för att vi har haft någon här nere i år) och innan björkarna slår ut sina blad som man ska passa på att tappa björkarna på lite av deras fantastiskt näringsrika sav!

Syrran har några björkar i sin trädgård som vi frågade snällt om lov.

Björksav har druckits i norden sedan 1700talet och var förr ett viktigt vitamintillskott efter den långa vintern. Björksaven innehåller förutom filtrerat vatten, kalcium, kalium, magnesium, mangan och socker. Det är ganska enkelt att tappa saven, det enda du behöver är en liten borrmaskin, ett tjockare sugrör (vi använde ett bambusugrör), hammare, snöre och en behållare att samla saven i.

Du borrar alltså ett litet hål i stammen ca 1,5 meter upp på stammen och sen bankar du in sugröret i hålet. Nästan direkt börjar saven rinna så fäst ett snöre runt trädet och häng upp en glasburk för att samla saven i. Ett litet träd på ca 15 cm i diameter kan producera upp till 5 liter sav per dag och ett större som det på bilden ovan ca 15 liter per dag. Man ska så klart inte tappa så mycket för då riskerar man att skada trädet. Tänk på att tappa björksav inte ingår i allemansrätten men man kan alltid fråga markägaren om man inte har egna träd.

Björksven håller inte särskilt länge ett par dagar i kylen. Vi passade på att dricka den nytappad direkt från trädet, en sån lyx! När man sen tappat klart så täljer man en liten träplugg som man bankar in i hålet för att stoppa saven från att rinna.

Trots att solen var framme under hela dagen så är det fortfarande ganska kallt i luften. Syrran satte igång sin lilla vedeldade bastu så när den var varm kröp vi in i den och eldade på ordentligt tills vi svettades och behövde svalkade ner oss utanför på bänken.

Vi skålade där i kvällsolen för livet, familjen och hälsan. Det allra viktigaste vi har! Hoppas ni mår bra och hittar sätt som fyller på och får er att må bra under dessa jobbiga tider.

2 kommentarer

 1. Eva-Helén Lundqvist reply

  Hej Malin! Jag tittade på Trädgårdstider igår kväll och kan inte glömma din fantastiska oktröja i vitt och rosa. Kan du berätta för mig vad det är för mönster och garn! Jag skulle vilja sticka den! Hälsningar Eva-Helen Lundqvist
  Jag tycker om hela programmet och att ni är så olika individer! ❤️ Tack!

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej Eva-Helén!
   Den fina tröjan har jag köpt på Other Stories förra året. Har tyvärr inget stickmönster till den.
   Stor kram och hoppas du kan hitta något liknande;)
   Malin

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *