Drick din frukost!

_MG_9423_Snapseed

Det första jag gör när jag vaknar är att bälja i mig ett par stora glas varmt vatten med ingefära och citron. Nu i förkylningstider lägger jag även till gurkmeja som har använts i tusentals år eftersom den anses ha fantastiska egenskaper och hälsofördelar – därför försöker jag äta lite varje dag!

Gurkmeja (kurkumin) tillhör växtfamiljen ingefärsväxter. Den har en stark gul färg och ingår i curry. Gurkmeja anses ha antiinflammatoriska egenskaper och fungera som en stark antioxidant. Det forskas mycket kring gurkmeja nu då man exempelvis tror att den kan sänka kolesterol och skydda mot Alzheimers och cancer.

Numera kan man få tag på färsk gurkmeja i välsorterade matbutiker. Den liknar ingefära, är knallorange och färgar av sig, så plasthandskar är ett tips när du skalar den. Jag strimlar den färska gurkmejan i mitt te. Den passar bra i varma grytor men är du ute efter den medicinska effekten kan du köra den rå tillsammans med andra frukter eller grönsaker i råsaftcentrifug eller mixa ner en bit i din smoothie.

_MG_0464_Snapseed

Efter det giftrensande och bakteriedödande citron/ingefära/gurkmeja-vattnet fortsätter jag gärna att dricka min frukost. Det är snabbt, gott och nyttigt! Många tycker att det är svårt att få till bra rutiner på morgonen, att det är svårt att hitta råvarorna du behöver men det är en vane sak. Jag planerar ofta kvällen innan vad jag ska äta till frukost och ser alltid till att mitt skafferi har Maca, hampafrön, caroba, nötter, dadlar och kokosolja. Min favorit “drickfrukost” är just en mustig Maca-drink.

_MG_0461_Snapseed

Denna drinken ökar min energinivån och gör mig pigg och uthållig ända till lunch. Be the stronger you!

Maca-pulver utvinns från en rot som växer på hög höjd i Anderna i Peru. Maca är känd för sina stärkande och energigivande egenskaper och har använts som medicin i Sydamerika i århundranden. För Inkafolket är den helig och konsumerades inför långa transporter och strider då den sägs förbättra styrka och uthållighet.

Att äta Maca är ett naturligt sätt att främja och stärka kroppen, vilket innefattar energi, tillväxt och ämnesomsättning. Maca är rik på vitamin C, kalium, kalcium, järn, zink, koppar, mangan och jod. Vitamin C ökar järnupptaget och liksom järn bidrar det till att minska trötthet och utmattning. Zink bidrar till normal syrabasbalans.

MACA DREAM

4 dl mandelmjölk-1 banan-1 dl cashewnöttr-2 msk kakaopulver-1 msk carob-1msk maca-4 medjool dadlar-1/2krm salt-1 msk honung- 1 tsk kokosolja. Lägg alla ingredienserna i en blender och mixa till en slät dryck.

Jag käkar mycket Maca för att lindra mina PMS besvär, det är hormon-balanserande och balans är något jag kämpar med varje månad. Sen att Makan är så bra för hyn är ett stort plus!

_MG_9404_Snapseed

Den bästa kombon för Maca är med kakao.

Blanda Maca tillsammans med choklad och du kommer uppleva magi!

serialsue-trial-1.regular-1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *