Ett kärt återseende

I samarbete med Kockums Jernverk

Dukade upp lunchen med Kockums Jernverks tjusiga emaljerade tallrikar och kärl under mitt gamla äppelträd för ett par veckor sedan. Det gällde att passa på mellan regnskurarna och att njuta av höstens då fortfarande milda vindar.

Vad passar väl bättre än en varm och god gryta ruskiga dagar som denna. Älskar för övrigt Kockums nya tunga klassiska emaljgryta och visst minns vi alla mormors goda söndagsmiddagar som puttrade i en precis likadan? Jag gillar att den är så tålig och klarar av att både bryna och ugnssteka i. Sen är det ett plus att grytan är vacker nog att stå framme mellan måltiderna och serveras ur direkt på bordet.

Jag lagade en klassisk Pasta e Fagoli, som för övrigt är mina barns favoritgryta. Jag har fått receptet av en god vän i Italien och den lagades efter konstens alla regler. Här kommer receptet!

3 dl extra virgin olivolja
1 gullök, finhackad
4 morötter, finhackade
2 selleri stjälkar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
en nypa salt och svartpeppar
6 dl grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
1 stor bunt grönkål, hackad
1 parmesan skalk, plus riven parmesan, för servering
2 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin, 1 nypa krossade röd paprika flingor
300 gr Fiocci pasta
1 burk cannellini bönor, dränerade och sköljda

Hemligheten bakom en god Pasta e Fagoioi (och all italiensk pastasås för den delen) är den berömda italienska “soffritton” som du lägger grunden för alla såser med.

  1. Tillsätt olivolja, lök, morötter, selleri, vitlök och en nypa av salt och peppar i stekpannan. Fräs i ytterligare 8-10 minuter tills grönsakerna har mjuknat.
  2. Tillsätt buljongen, tomaterna, grönsakerna, parmesanskalken, lagerbladen, timjan och rosmarinen till att långsamt koka ihop sig. Krydda med salt och peppar och stör över krossade röda paprika-flingor. Täck och koka på lågt i ca 30 min med lock på.
  3. Koka upp en stor gryta med saltat vatten strax innan servering. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen, tills pastan är al dente och häll sen av vattnet.
  4. När kokningen är klar, ta bort parmesanskalken och lagerbladen. Rör i bönorna och halva pastan, tillsätt mer pasta i varje skål, om så önskas. Tillsätt den återstående buljongen för att tunna soppan om du vill.
  5. Häll upp soppan i skålar och toppa med parmesan. Njut!

Redan 1875 startade familjen Kockum sitt Jernverk och produktionen av emaljerade kärl och grytor. Absolut populärast var de på 1930-talet, då de syntes i vart och vartannat hem.
Sedan kom 1960-talet och de vackra, krämvita kärlen med tunn grön rand fasades ur de svenska köken för att ge plats åt plast.
Men tiderna ändras och tur är väl det. Idag är det plasten som sakta men säkert fasas ut ur våra hushåll och det finns åter plats för kvalitet och hållbarhet i våra kök. Servicen funkar perfekt när man är ute på picknick eller när man käkar i trädgården, gillar att dom tål att tappas och packas om och om igen.

Vi han precis käka upp innan himmeln öppnade sig och regnet stod som spö i backen. Välkommen höst, vind och ruskiga dagar!


Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *