Gör din egen hostmedicin


Solen tittade fram en liten stund i går eftermiddag och jag sprang genast efter kameran. Man får verkligen passa på när det är fint dagsljus nu i Januari eller Vabbuari ska vi kanske kalla månaden vi befinner oss i? Jag är hemma även idag med en liten febrig och hostig tjej och har hängt här i sovrummet nu i två dagar. Passar på och jobbar lite mellan varven när hon sover men det blir inte så mycket gjort..


Har läst lite böcker, bokat in en föreläsning och svarat på mail. På nattduksbordet står förkylningens 3 essentials: Weledas cold cream för röda nariga kinder, Everon Lip balm för spruckna, torra, feberläppar och sist men inte minst min hemkokta magiska hostmedicin. Jag brukar koka ihop min egen huskur mot hosta och halsont med ingefära, honung, kanel, timjan, vitlök och citron.
Bra att ta en sked då och då, morgon, lunch, middag och kväll. Timjan innehåller thymol som ingår i en del hostmediciner och har slemlösande egenskaper.
Du behöver:

  • 3 dl vatten
  • 100 gram färsk ingefära, ekologisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 cm kanelstång
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk honung

Av receptet får du ett starkt koncentrat. Du kan också späda med dubbelt så mycket varmt vatten och dricka det som te, det brukar uppskattas mest av Birdy.
Gör så här: Skölj samt skala ingefära och skala vitlöken. Hacka ingefära och vitlök grovt och lägg i en kastrull med vatten. Tillsätt timjan. Koka på medelvärme under lock i 30 minuter. Lägg i kanelen och låt svalna. Sila av. Blanda i honung och citronsaft. Förvara i kylen ex. i en liten flaska eller burk med lock.

Te, värme och mycket kärlek så ska nog denna lilla snart vara på fötterna igen!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *