Gram

Min äldsta son har ett skolprojekt om världens hav och problematiken kring plast. Som en del av sin research tittade vi på dokumentären “A Plastic Ocean” på Netflix som handlar om en dokumentärfilmare som upptäcker att världshaven översvämmas av plastavfall och börjar titta närmare på hur nedskräpningen påverkar djur, miljö och oss människor. Har ni inte sett den kan jag verkligen rekommendera den. Vi måste alla hjälpas åt att minska det avfall vi skapar dagligen. I Sverige uppgår hushållsavfall till ca 466 kg per person per år. I en värld där temperaturen stiger, och våra oceaner och landskap fylls med plastskräp, måste vi alla ta små steg för att vara snällare mot planeten och lämna ett ljusare fotavtryck. Ett stort problem är matindustrin för en stor del av dess plastpaketering återvinns inte. Det gör ont i mig vartenda gång jag kommer hem och packar upp mina varor och jag inser att jag har jag ett berg av plast på diskbänken. 

.

Men det går att komma undan plasten genom att köpa sina matvaror i bulk utan alla onödiga förpackningar.

Vi har turen att ha en av Sveriges första “zero wast” matbutiker i Malmö. Gram är en ny typ av “nollavfall” mataffär, här hittar man ingen förpackning och bara bra produkter från lokala bondgårdar och tillverkare.

 

Man tar med sina egna behållare som glasburkar, lådor och påsar. Sen väger man sina burkar, sätter på en etikett och fyller sen upp med råvaror!  Du kan köpa så lite eller så mycket som du behöver eftersom allt säljs löst och i vikt.

Det fungerar lite som lösvikts-godis fast mer hygieniskt då mest av maten lagras och avges från förseglade “gravitationssilos” där du håller din behållare under, dra åt en hävarm och ut kommer produkten. Det är ett hygieniskt och säkert system, eftersom inga händer eller nys kan komma till maten.

 

Att fylla och väga var ett mycket roligare sätt att handla på tyckte barnen. När vi väl kom hem var allt klart upphällt i glasbehållare och bara att ställa in i skafferiet. Att vi sen slapp det där berget av plast som ska transporteras till återvinningscentralen var det bästa av allt! Nu väntar jag med spänning på att de stora matbutiks-kedjorna hoppar på och utökar sitt sortiment efter “zero wast” modellen!

Foto: Sara Parenti
 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *