Ikano Bostad Småhus

På uppdrag av Ikano Bostad tänkte jag berätta lite om hur mitt och mina barns liv förändrades i samband med att vi flyttade till hus. Fram tills jag fick mitt första barn hade jag inte en tanke på att lämna lägenheten för att bo i hus men plötsligt i takt med att barnen kom förändras livet och jag började prioritera andra saker i min bostad som flexibla, smarta och hållbara lösningar som förenklar vardagslivet!

När man skaffar barn blir ens vardag lite krångligare, jag kom ihåg när jag bodde i lägenhet italien och hade en dubbelvagn till mina två killar. Jag kom varken på bussen eller fick plats på de smala trottoarerna, för att komma in i lägenheten var jag tvungen att fälla ihop vagnen och det vet ju alla att barn sover som allra bäst när man varit ute på en lång promenad.

Jag behövde mer plats, både i yta och i form av förvaring. Att kunna lägga mer av min dyrbara tid på familjen och slippa allt meck med parkering, långa pendelavstånd och otympliga barnvagnar som inte fick plats i hallen. Att kunna öppna dörren från altanen och släppa ut barnen i trädgården utan att behöva vara orolig för att dom skulle bli överkörda av någon fartgalen italienare. Jag längtade efter att kunna ge mina barn en trygg vardag och uppväxt. Det var där någonstans som jag började drömma om att flytta till hus. Och visst blev det så, vi flyttade till Sverige 2011 och jag har inte ångrat det en sekund! Vi köpte det äldsta och mest nergångna huset vi kunde hitta i Malmö och startade en massiv renovering som varade i 2 långa år! Kanske inget jag direkt kan rekommendera med tre små barn men nu i efterhand är jag glad att vi gjorde det för jag fick mitt hem precis som jag ville ha det!

Nu är det ju långt ifrån alla som har orken eller viljan att ta sig an ett stort renoveringsobjekt för att få ett hållbart, tryggt och praktiskt hem som förenklar vardagen för oss småbarnsfamiljer. Alla vill inte ha ett gigantiskt hus med trädgård att ta hand om. Och bara för att man fått barn så är man kanske inte redo att släppa staden riktigt och man vill fortfarande ha närheten till jobb och förskolor. Men jag tror inte jag känner en enda barnfamilj som inte vill ha mer plats för förvaring, som vill få mer tid och pengar över till sin familj. Som vill ha ordning & reda i hallen och som vill ha en liten trädgård där barnen kan leka tryggt.

 Ikano Bostad håller på att bygga moderna, genomtänkta urbana radhus som har lagt stort fokus på kvadratsmarta lösningar med dubbelt så mycket förvaring. Husen är praktiskt planerade med grovingång för leriga barnstövlar och en ätbar trädgård där bärbuskarna redan växer när du flyttar in. Ja, det låter som en dröm!

 Det här med förvaringsyta kan man aldrig få för mycket av som barnfamilj. Jag har ett par smarta lösningar som jag är extra stolt över från mitt hem.

Mot sommaren när det börjar bli varmare om natten är duntäckena det första mina barn kastar ut. Vart ska man förvara alla dessa täcken?? Vissa år har jag köpt vakum-påsar som man suger ut med damsugaren men jag har även ett annat bra förvaringsknep som jag tänkte dela med er, nämligen kudd-trixet!

Kuddar kan man inte få för mycket av och just runt sommarhalvåret byter jag ut mina lite tjockare sammets-kuddar mot färgglada kelim kuddar. Väldigt bra duntäcksförvaring!

I mitt skafferiet blir det ofta ett enda kaos. Öppnade halvtomma paket står och blir gamla. Det är små mängder gryn och nötter som blir över så jag har hittat ett bra system med tomma syltburkar som blir både snyggt och praktiskt!


Lite skruvar och glasburkar blir fiffig förvaring, bästa återvinnings-tipset!

Mina barn älskar att pyssla. Jag har köpt ett gammalt omklädningsskåp där vi förvarar alla målarböcker, pennor, pärlor, spel och annat pyssel.

Det är viktigt att barnen kan hitta det dom behöver själva. På ett enkelt sätt med hjälp av hopfällbara, hängande skohyllor har jag skapat en funktionell förvaring som barnen lätt kommer åt själva. Smarta förvaringsknep kan man inte få nog av när man är en stor familj med många barn!

Jag har ett stort trädgårdsintresse och för mig är det viktigt att barnen får ta del av det magiska som sker när frö blir till frukt!

Mina barn brukar själva vilja bestämma vad dom vill odla. Med barn går det undan och ofta tröttnar de på att plantera och gräva ganska snabbt så då brukar jag peta ner frön och plantor som fattas. I år kommer det odlas lite ärtor och bönor. Bönor är kul för dom växer fort sen är det härligt att kunna dom äta direkt från landet. Att sköta en trädgård när man har små barn går så där, det gäller att fånga upp deras intresse som oftast bara varar korta stunder. Det måste vara kul och det måste ske på deras villkor. När man har barn med i arbetet är det viktiga att man har kul och inte så mycket vad som blir gjort!

Trädgårdsintresserad eller inte så är det ändå livskvalitet att ha en egen trädgård att hänga i. Att flytta till hus förenklar livet på alla plan för barnfamiljer!

Detta inlägget presenteras i samarbete med Ikano Bostad.

Foto cred: Bild 1 Linda Alvegren Bild 2-12 Malin Persson

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *