Jordförbättra med Biokol

I samarbete med Skånefrö

Jag älskar blommor, jag sätter ofta igång och frösår tidigt om våren tills det bli helt fullt på alla mina fönsterbräden runt om i huset. Jag är särskilt svag för maffiga dahlior då dom står i blom hela sommaren och långt in på hösten, sen är dom även fantastiska att använda som snittblommor i buketter.

Här står ett gäng avfärdade plantor som snart är redo för att planteras ut. Det är lite olika sorter, Caribian fantasy, Cafe au lait, Decorative Duett, White Astor, Topmix White, Moonlight Magic och en massa fler som saknar etiketter som kommer att poppa upp i Juni/July som en färggrann överraskning helt enkelt. Jag har fjäskat en hel del med dessa dahlior, allt i från att hitta rätt temperatur på vinterförvaringen av knölarna till att springa ut och in under dagarna och bädda in dom varsamt i fiberdukar om de kalla nätterna. Jag har toppat dom plantor som stuckit på längden och samtidigt tagit sticklingar.

Så nu håller vi tummar och tår för att det inte kommer någon mer frost. Det är trots allt slutet av Maj och det har blivit dags att plantera ut! I år vill jag maxa och ge mina Dahlior de allra bästa förutsättningarna! Desto mer jag lär mig om trädgård desto mer inser jag att det allra, allra viktigaste för att få till din odling av både blommor och grönsaker är jorden. Jag har läst en del om Biokol och har även pratat med trädgårdsvänner som använder det flitigt. Biokol ska vara ett klimatsmart och bra sätt att jordförbättra med. Så när jag fick förfrågan om att köra ett samarbete med Skånefrö och deras biokol tackade jag genast ja!

“Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor. Pyrolyserat organiskt material stoppas tillbaka i jorden och bidrar med en rad positiva egenskaper. Det ökar markens vätskehållande förmåga och binder näringsämnen så att de inte lakas ur. Man kan alltså minska näringstillförseln, eftersom biokolet binder näringen i jorden och mindre försvinner. Processen blir klimatpositiv då mindre koldioxid släpps ut i atmosfären”.

Detta svarta guld kan kanske få min dahliaodling till oanade höjder i år för Dahlian gillar ju som vi alla vet både mycket näring och vätska.

Med hjälp av biokolen blir markens vätskehållande förmåga bättre och biokolet binder även näringsämnen i jorden. När man mixar upp jorden med biokol får man en bättre och mer porös struktur, med bra vattenhållning och livsutrymme för mikroberna. Dahliorna hålls gröna och friska längre vid torka. Biokolen gör även jorden svartare, vilket är bra för att få ett varmare klimat runt växterna när solen står på.

Jag lägger alltid lekakulor längst ner i krukorna då Dahlian vill står i väl dränerad jord sen mixar jag ny välgödslad planteringsjord med 1-2 delar biokol till ca 10 delar jord.

Är du sugen på att prova använda biokol du också? Då har jag ett litet erbjudande! Med koden Malin10 får du 10% rabatt på biokol (15 liter och 50 liter). Erbjudandet gäller t.o.m. 7 juni. Kan ej kombineras med andra rabatter och erbjudanden. 

Har lite att pyssla med idag.. När alla plantorna är i jorden gäller det bara att gödsla och vattna ordentligt och hoppas på en maffig färgglad blomsterprakt!

3 kommentarer

 1. Doris reply

  Åhh så spännande att se resultatet!!! 🙂 Själv har jag vågat mig på att plantera klätterrosor, har inte vågat innan. Fick även en stickling på Honungsros, hoppas att den tar sig ?

  Trevlig helg
  Doris

 2. Jakob reply

  Hej Malin,

  Hoppas du orkar svara på ytterligare en fråga om din outfit. 🙂
  Jag undrar vad det är för modell på dina kängor från Dr. Martens som du bär i senaste säsongen av trädgårdstider när ni ”bygger en bäck”. Bruna. Räknar till sex hål för snörning. TACK för svar!

  /Jakob

 3. Helena Honti reply

  Hej ligger lite efter med årets säsong av Trädgårdstider. Jag vill be dig om lite mer exakta uppgifter kring stegen och blandningen till trädäcket. Det som senare förvandlades till ett spa.
  Tack på förhand och stort tack till din medverkan i en mycket inspirerande programserie. /Helena

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *