Konsten att måla fönster


Hur många gånger har jag inte legat där i badkaret och tänkt att min vackra utsikt över trädgården genom fönsterpartiet borde vara perfekt inramat. Lite sprickor här och där, lite kitt som behöver bättras på, ja idag var det helt enkelt dags att ta i tu med mina fönster! Det är härligt med hus, det finns alltid något rejält att sätta tänderna i…

Jag bestämde mig för att ta mig an detta projekt enligt konstens alla regler, ett bra förarbete är A och O för ett bra resultat! Igår började jag med att tvätta, skrapa, slipa, grundolja och kitta innan det var dags att måla. Det är lika bra att göra det grundligt så slipper jag göra om det igen efter bara några år. För att det ska vara en idé att måla fönstren måste träet vara torrt, och glas och kitt vara intakta. Annars är risken den att fönstret förstörs av fukten som tränger in i träet. Jag behövde lägga på lite nytt kitt så jag fick hjälp av pappa att lyfta ner fönsterbågarna. Jag tog bort rester av tätningslister och rengjorde med målartvätt. Petade sedan bort löst kitt och slipade fönsterkarmarna. Vädergrånat trä slipade jag ner till friskt trä och sen grundoljade jag alla rena träytor. Efter jag låtit grundoljan dra i en timme målade jag över med grundfärg. Så idag har jag grundoljat och grundmålat fönsterbågen.

Viktigt det där med bra verktyg, den lilla slipmaskinen var grym utan det hade jag nog fortfarande stått och slipat.

Perfekt att måla så här på sensommaren, värmen gör att fukten snabbt torkar ur träet och nu kan man fortfarande lyfta av fönsterbågarna för att måla dem utomhus.

Vad ska tänka på när man sätter i gång och målar? Jag fick lite tips av min duktiga far, håll tillgodo!
*Förarbetet är allt
*Viktigt att arbeta in färgen med penseln.
*Var noga med alla vinklar och hörn.
*Avsluta med ett lätt, långt drag som ger färgen en slät yta.
*Man ska tydligen inte vara rädd att gå över gränsen med färgen, för den ska täcka ca 1 mm av glaset när du målar kitt och bågar. Då bildas ett lock som hindrar vatten från att tränga in mellan glas och kitt.
*Tänk på att slipa bort gammal färg på insidan av bågarna annars riskerar du att det blir för tjockt när du målat ytterligare ett lager med färg och fönstren går inte stänga.


Bågarna är torra och idag är det dags för ännu ett lager grundfärg sen ska Nordsjös fönsterfärg i gråton på! Visst är det en väldans tur att jag inte lider av svindel!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *