längtan efter grönt

Nu i början av mars månad är längtan efter grönt som allra störst trots att jag börjar se fler och fler vårtecken runt mig. Gräsmattan är nu full av både snödroppar och påskliljor, sen vaknade jag i morse till fågelkvitter och vårljuset, bara en sån sak kan ju göra en lycklig!

Syrran kom med påse nyplockade späda nässlor förra veckan och det är precis det som hela mitt system skriker efter just nu, GRÖNT! Just nässlor är nu så här på våren fulla av klorofyll och det hjälper att transporterar syre och vitaminer till kroppens alla celler. Så jag kick-startar denna veckan med det grönaste receptet jag kunde komma på, nämligen en ärtig nässelsoppa!


Älskar de söta, lena gröna ärtorna i kombination med den vilda nässelsmaken. En riktig höjdare med andra ord som hela familjen gillade. Jag kokade en rejäl sats så jag fick över till en extra lunch.

För cirka 6 personer behöver du: 2 gula lökar, 2 vitlöksklyftor, 2 msk rapsolja, 1 l vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 4 dl havregrädde, ca 800 g spenat, 250 g frysta, gröna ärter, 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar.

Hacka och skala vitlök och lök. Fräs det några minuter i olja tills löken blir glansig och fin. Häll i vatten, buljong och havregrädde i grytan och låt det koka upp. Tillsätt spenat, ärter, salt och peppar. Låt koka upp och mixa sedan soppan slät i en blender. Jag mixar den tills den är helt len då jag inte gillar att känna ärtskalen. Till barnen pocherade jag ett varsitt ägg som jag la i soppan och sen rostade jag lite pumpakärnor som jag strödde över. Såååå mumsigt!


Lika mycket som min kropp behöver grönt är jag så sugen på att sätta igång med det gröna arbetet ute i trädgården. Jag har stora trädgårdsplaner i år, jag ska anlägga nya odlingsbäddar så jag sitter och tänker på vilka sommarblommor jag ska plantera. Det kommer även bli en hel del ätligt men överst på blom-listan står Dahlior så klart! Jag har tittat till mina knölar som fortfarande ligger i vinterförvaring och dom ser super fina ut. Har även köpt några nya Dahliasorter som jag ska prova i år, bland annat Cherry Pie, Georgine och Ottos thrill.

Sen står Blomstermorot, Zinna, Rosenskäror, Aster, Jätteverbena, Vallmo, Lejongap och Luktärtor högt upp på listan. Älskar att odla blommor som man kan ta in som snittblommor men vill även få plats till ätligt. Tänker den kombinationen är ljuvlig, lite nytto och mycket bara för att det är vackert! Har ni några tips på vad jag skulle kunna prova odla i år?

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *