När själen får grönska

Jag läste Kristins senaste inlägg och gud vad jag känner igen mig! Alla går vi i genom jobbiga perioder i livet och när man minst anar det åker man på en käftsmäll… Ibland leker livet och allt känns härligt och ibland är allt bara meningslöst och tungt. Dom dagarna tror jag vi alla har. Men en sak är säker, vi måste komma ihåg att ta hand om oss själva, speciellt under de tuffa perioderna men även när livet rullar på och känns lätt. Det är så enkelt att bara köra på och tänka att jag ska bara slutföra detta jobbprojektet, ska bara bli klar med en deadline… När man minst anar det händer något oförutsägbart och då rasar allt om man inte har laddat sig själv med reservkrafter. Jag mår som bäst när jag hittar den gyllene balansen mellan jobb, hem & barn och egentid. När tankarna springer iväg, axlarna kryper upp stela under öronen och stressen väcker dig om natten då är det dags att stanna upp. Få saker får mig att jorda mig och hitta tillbaka till mig själv som att få vara hemma och ta hand om mitt hem, barn och trädgård. Och kanske är det just där i trädgården som jag laddar mina batterier allra bäst. Min vän och kollega Eva Robild gav mig hennes nya bok När själen får grönska som just kommit ut som pratar om just det, naturens läkande kraft.

Att fågelsång, porlande vatten, en viskande skog och en obruten horisont kan ge sinnesro, det vet vi, det känner vi. Nu visar även forskningen ett allt tydligare samband mellan hälsa och natur. Vi behöver vistas i gröna rum för återhämtning, läkning och inspiration. Bara att vistas ute i skogen och plocka bär eller rensa ogräs i mina stenpartier är otroligt meditativt och läkande för ett stressat huvud.

 Naturen får mig att slappna av och är den bästa “gröna medicinen” jag kan tänka mig. Ett litet boktips jag tycker alla ska läsa.

Fin Fredag på er!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *