plantera tulpaner i november?

Det har stått en stor kartong med tulpanlökar som jag fyndade ute på Vellinge Plantskola innan dom stängde för säsongen. Kartongen har stått där i mitt kontor och tålmodigt väntat på att bli planterade och jag i min tur har väntat på den där krispiga höstdagen med blå himmel och sol då jag tänkt få i lökarna i jorden.

Den där härliga soliga dagen kom liksom aldrig och nu är det snart december! Idag gjorde jag slag i saken, trotsade denna gråmulna söndag och tog på mig min fina regnjacka. För visst vill jag njuta av färgsprakande tulpaner till våren och vad gör väl lite duggregn, det är ju faktiskt det perfekta vädret att plantera i!

Jag var rädd att det var för sent att plantera tulpaner i slutet av november men det går tydligen bra att plantera dom så länge det går att gräva i marken! Nu kan man verkligen fynda tulpanlökar till väldigt billiga priser. Det enda man behöver ha koll på är att löken man hittar på extrapris nu kan ha blivit dålig under den långa tiden som den har legat på hyllan. En bra tulpanlök har inga yttre skador, inget mögel och den är torr på ytan men den är fortfarande lite fuktig inuti. Till våren hoppas jag på krukorna fulla av ståtliga White triumpator, rosa Angelique och maffiga Foxtrot!

Jag planterade de flesta av lökarna i stora ekfatstunnor som jag skurit av på mitten. Jag la mycket lecakulor i botten av tunnorna för det är viktigt att det är väldränerad jord när man sätter tulpanlökar.

Hällde i rejält med jord som jag blandade upp med lite sand och lökgödsel. En bra regel är att sätta lökarna på ett djup av 2 till 3 gånger sin höjd. Jag mixade lite sorter och djup för att få en längre blomningstid och satte lökarna lite extra tätt för att maximera wow-effekten.

Vattnade sedan rejält och bäddade in krukorna i prasslande höstlöv, sov nu så sött alla lökar så hoppas jag att vi får se en massa vackra tulpaner till våren, fingers crossed!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *