Så tar du hand om ditt gamla äppelträd


Tänk att plocka stora saftiga äpplen i sin egen trädgård, det är nog så nära paradiset man kan komma! Den första Oktober bjöd på en härlig krispig höstdag med högluft, färgsprakande löv och sol. Bästa upplägget för en dag i trädgården. När vi köpte vårt hus stod det mer än 15 gamla krokiga äppleträd på tomten men efter tomten styckades av och det byggdes ett nytt hus bredvid vårt blev det endast kvar ett på vår sida tomtgränsen. Men det är inte vilket träd som helst. Det är förväxt och vridet, alldeles för högt och lite lutande men det har 4 olika sorters krispiga äpple och vi älskar det! Vi tog oss en lite närmare titt på trädet, tog bort gamla döda kvistar och lös bark. Murgrönan som slingrar sig längst stammen trimmade vi ner för att den inte ska klä in trädet totalt! Sen skar vi bort gräsmattan i en ring runt stammen ca 80 cm ut för gräs är hungrigt och aggressivt och det kan faktiskt ta död på ett träd. Vi hällde lite grus runt trädet där jag tänkte vi skulle peta ner lite vårlökar nu i dagarna.

Eftersom trädet är så högt är det svårt att plocka från trädet, det blir mest fallfrukt men jag har en flitig äpple-plockare som samlar lite varje dag. Jag läste någonstans att varje år går hundratusentals ton av fallfrukt direkt i komposten samtidigt som vi köper frukt som fraktats och färdas tvärs över jordklotet? Det är galet! Vi här i Sverige hade kunnat vara självförsörjande av frukt, speciellt nu på hösten om vi bara hade blivit lite bättre på att ta hand om vår frukt. Tänk på alla äpple som nu ligger i tjocka lager över våra gräsmattor landet över. Mos, juice, must, chips, kompott, marmelad, gröt, kaka, paj….

Efter allt jobb landade vi under vårt kära äppleträd, bättre fikaplats finns inte. Det blev varm äpplesaft med kanel och ingefära och äppelkaka förstås!


Nu har vi samlat 7 låder med fina äpple som står och väntar på att få åka till Sövde musteri för att bli must och de som redan hunnit ruttna lämnas till Sysav för att bli biogas och biogödsel.

 
 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *