Syrénsocker

När syrénen slår ut och bäddar in mitt villakvarter i söt blommig doft är jag som allra lyckligast. Detta är tiden på året som jag gillar bäst. Våren har kommit en bit på vägen, det är lite värme i luften och snart startar det där oändliga sommarlovet. Varje år då den slår ut tänker jag, oj, det var tidigt i år för jag minns tiden från barndomen som riktig sommar. Jag minns att jag brukade plocka en liten bukett och ge till min lågstadielärare Inga-Maj och hon ställde den på sin kateder i en liten plastkopp och där stod den och spred sin underbara doft under de sista dagarna innan det var dags att gå på sommarlov.

För att förlänga denna nostalgiska försmak till sommaren brukar jag passa på att göra ett fint syrénsocker som konserverar sommarlovs pirret långt in på hösten..

Jag använder mig av björksocker, skogens eget socker som också heter Xylitol. Det har mycket lägre Gi värde om man jämför med vanligt socker. Kroppen behöver inte heller insulin för att använda Xylitol. Och det bästa av allt är att det smakar och ser precis likadant ut som vanligt strösocker.

Att göra syrénsocker är väldigt enkelt och jättegott att använda till bakverk och fruktsallader. Det är superenkelt att svepa ihop, bara att plocka syrén blommor, låta dom ligga på en tidning en stund för att alla krypen ska ta sig ur blommorna. Plocka sen av de små blommorna, häll i en glasburk tillsammans med björksockret och varvar blommor och socker för att sen skaka om lite. 

Sockret gör att blommorna håller sig vackra länge, dom blir liksom konserverade. Min syrra kom hem med detta enorma fång så jag passar på att göra en stor sats, och hälla på små fina burkar, perfekt att ge bort som present.

11 kommentarer

 1. Gerd Nord reply

  Hej,
  har en fråga angående en superfin, beige grovstickad tröja du hade på dig i förra veckans program. Kan man hitta beskrivning någonstans?
  Tog kontakt med TV:s kontaktsida men de kunde inte hjälpa mig
  Gerd Nord

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej Gerd!

   Jag har tyvärr ingen stickbeskrivning av den och jag har köpt den secondhand. Det är bara att ge sig ut och leta efter något liknande;) Kram

 2. Linda reply

  Hej Malin!
  Du har ett par SÅ snygga bruna boots i de senaste avsnitten, var är de ifrån?? Min svärmor söker med ljus och lykta och bad mig göra research 😉 mvh, Linda Turfors

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej!

   Bootsten kommer ifrån Redwing, vet ej om just denna modellen görs längre…
   Lycka till med reserchen;)

   Kram Malin

 3. Ellinor reply

  Hej Malin,

  Om man använder syrénsocker i bakverk, låter man blommorna vara kvar i sockret så man äter dem med eller plockar man bort dem?

  Tack för en mycket inspirerande blogg! 🙂

  Mvh Ellinor

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej!

   Man kan låta dom ligga kvar men dom blir lite bruna efter ett tag så jag brukar pilla bort dom!

 4. Joacim Nieminen reply

  Hej vackra Malin

  Det är faktiskt riktigt kul att titta på trädgårdstider, ni skapar och verkar ha kul tillsammans. Jag är verkligen ingen trädgårdsmänniska men riskerar snart bli det tack vare er …
  Sen får du in konspirera för mycket med John 😉

  Tacksam för alla tips kring Lavendel odling, min favorit!

  Mvh

  Joacim

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *