Tid för hem

Denna veckan är jag i Norge och spelar in ett nytt avsnitt för trädgårdsprogrammet Tid för hage. Vi har tur för solen skiner här i Bergen och jobbet flyter på som det ska. Tyvärr kan jag inte dela några bilder ännu från detta projektet men jag tänker att jag kan bjuda på några bilder på hemmet som jag designade för en tidigare episod av Tid för hem. Det var en stor, gammal trävilla från sekelskiftet som hade ett vardagsrum som var i desperat behov av en makeover.

Denna “stue” (som norrmännen kallar sitt vardagsrum) förvandlade vi till ett rum som speglar husets anrika karaktär från början av sekelskiftet. Husets hjärta, ett varmt ombonat sällskapsrum med plats för många. Jag hämtar inspiration från 1900talets ”Arts and crafts” i ett personligt och färgstarkt möte.

Jag utgick från William Morris underbara tapet Pimpernel som har en speglad symmetri av blomster mot en dov grön bakrund med inslag av ljusgrön, brunt och beige. Denna tapet skapades 1876 och är enligt mig en av de vackraste mönsterna Morris skapat.

Sen snickrade vi en bröstpanel i samma stil som fanns i original i andra delar av huset och den målades i en mörk grön matt snickerifärg. Original höjden på taket togs fram, vi la ett nytt parkettgolv och vi höjde mysfaktorn till topp med en braskamin.

Vad är väl en stue utan en eldstad?

Lägst hela den bakre väggen byggde vi en platsbyggd bokhylla med en inbyggd sittplats under fönstret.

Älskar hur de senapsgula sofforna i sammet poppar mot det dovt gröna.

Kolla in dessa gamla antika skönheter som jag lät klä om i sammetstyget Hare, även detta vackra typ är designat av William Morris. Blev helt förälskad i dessa fåtöljer!

Såklart behöll jag en del av familjens släktklenoder, titta så fint det gamla skåpet funkar tillsammans med tapeten! Familjen blev så överraskade och jätte nöjda med sitt nya vardagsrum. Det var verkligen ett jätte kul projekt att jobba med och vill du se ett litet klipp av överlämningen kan ni gör det här. Hela programmet går det att streama via norska Tv2.

5 kommentarer

  1. Annie reply

    Wow! Vilken känsla du har. Bor i ett sekelskifteshus i Malmö och har en dröm om att inreda i din stil. Älskar hur du kombinerar sekelskifte med lite tryck, attityd och mörka färger, kanske lite italiensk touch, vad vet jag, magiskt är det iallafall!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *