Vegan jordgubbstårta med aguafaba


Här har vi födelsegrisen, min fina och kloka Milo fyller 11 år idag! Med flaggan i topp beställde han en klassisk jordgubbstårta.

Nu är det ju så att hans mamma inte är mycket för klassiska tårtrecept men fyller man år så får man självklart välja. Det blev en jordgubbstårta och en väldigt god sådan men vegan förstås!

Jag googlade en del på veganska sockerkakor och kom över ett riktigt bra recept i appen Kakboken utan ägg och mjölk. Att man enkelt kan byta ut både smör och mjölk till vegan alternativ är ju ingen nyhet men att ersätta äggen i bakning brukar vara lite mer knepigt. Aguafaba är lösningen! Man byter alltså ut äggen med kikärtsspa. Så fiffigt att ta hand om spaet, det som de flesta bara spolar ner i vasken! Ca tre matskedar aguafaba ersätter 1 ägg.

Precis som när man bakar med ägg är det viktigt att vispa upp socker och aguafaba tills det blir vitt och pösigt. Sen mixar man med övriga ingredienser. Jag gjorde dubbel sats för jag gillar bygga tårtor på höjden!

Och till Milos förtjusning blev smeten precis lika god som vanlig sockerkaks-smet….

Om inte godare!

Et voilà, inte en smula blev över så det tar jag som ett bra betyg! Än en gång, ett stort grattis till vår 11 åring och hurra för Aguafaba!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *