Vinterförvara Dahlior

Jag tackar mina Dahlior för en lång och trogen tjänst. Jag har haft fantastiska blommor från början av Juni och detta blev alltså min sista lilla bukett för i år i mitten av oktober. Inga andra blommor i min trädgård har fått mig att njuta så som dahliorna gjort denna säsong.

Men så hände det för ett par veckor sedan, jag vakande och gräsmattan var täckt av frost och var det dags att inse att säsongen är slut och hösten är här på riktigt. Det känns skönt att man kan ta det lite med ro för det finns ingen brådska att skynda att gräva upp knölarna. Det ska till mycket för att knölarna ska skadas under jorden och det är bättre att låta dom ligga kvar ett par veckor till så att dom hinner suga år sig all näring ner till rötterna.

Efter första frosten då jag hittade plantorna bruna och slaskiga klippte jag ner stängerna ca 40 cm från jordytan sen hopade jag ihop jorden runt stänglarna så att rotknölarna får ett tjockt täcke som skyddar mot köld. Efter ett par veckor grävde jag försiktigt upp knölarna och klippte av stängerna till ca 5 cm. Vissa säger att dom kan ligga kvar i marken långt fram i December (speciellt här nere i Skåne) och klara sig fint men då jag har haft de flesta Dahliorna i stora krukor var jag lite extra försiktig.

Det gäller att vara varsam när man gräver upp knölarna, under sommaren har mina knölar växt sig gigantiska! Vissa av dessa knölar kommer jag att dela på men det är bäst att vänta med att dela dom till våren. Viktigt att gräva försiktigt runt plantan och att se till att inte skada rotdelarna då det är större risk att dom angrips av svampangrepp under vintern.

När knölarna väl är uppgrävda behöver dom torka ett par dagar, jag passar också på att märka alla plantor för då blir det enklare och roligare att plantera dom till våren. Vissa säger att man ska tvätta bort all jord, vissa säger att det är ett bra skydd. Det finns inga rätt och fel men det beror mycket på hur du förvarar dina knölar. Jag förvarar mina i ett uppvärmt förråd och då är det bäst att ta bort så mycket av jorden som bara går för att dom inte ska bli uttorkade. Under den tidiga våren tittar jag till dom och ger dom en liten dusch då och då för att undvika att dom torkar ut.

Jag förvarar mina knölar i äppellådor som jag staplar på varandra. Jag sveper ett svart tyg runt om. Viktigt att förvara dom mörkt så att knölarna inte luras att komma igång för tidigt.

Det är lite jobb med Dahliorna men det är det värt tusen gånger om. Längtar redan tills nästa vår. Då ska jag beställa en massa nya sorter och anlägga flera rabatter. Tills dess sov sött mina fina!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *