Naturens skatter

Vår svenska natur är bara helt fantastisk och det jag gillar mest är de dramatiska skiftningarna av våra 4 årstider. Att ge sig ut i naturen är så helande, det är den bästa typen av återhämtning för mig. När livet snurrat på lite för fort då behöver jag ut i trädgården och stoppa händerna i jorden eller bara ta en lång promenad längst havet för att hitta tillbaka till mig själv igen. Jag tror att många av oss moderna människor som kämpar med att få ihop vardagen hade mått så mycket bättre om vi hade vistats lite oftare i naturen! Jag är uppväxt i den mörka snapphane skogen i norra Skåne och hemifrån har jag fått lära mig att ta till vara på det som naturen har att ge. Det har varit allt ifrån svamp och bärplockning till fiske och grönsaksodling. I vissa perioder, speciellt i tonåren kändes inte bär och svampplockning särskilt coolt men nu är alltså den cirkeln sluten, att plocka mat från naturen är det coolaste jag vet!

Att vistas i naturen är lite som att vistas i ett enormt naturligt gratisskafferi, för det finns så otroligt mycket fint att plocka med sig hem till köket från naturen under alla våra säsonger. Och det fina med Sverige är ju att vi även har världens mest generösa lag, allemansrättens, där vi alla får plocka och samla hur mycket vi vill även om vi inte äger en trädgård eller en bit mark. Ibland kan det kännas absurt när man tänker på hur mycket mat som importeras till Sverige när vårt eget naturliga skafferi är fullt och oftast lämnas för att ruttna bort.

Nu dignar alla nyponbuskar och de alla flesta sorter är ätliga, men hur ska man ta hand om dom? Visst är dom lite bråkiga och taggiga att plocka men visste du att två deciliter nypon innehåller lika mycket vitamin C som 1 kilo citroner? Dessutom får du i dig din dagliga magnesium dos så det är värt jobbet att plocka med de vackra små nyponen hem!

Sen har vi det där med att rensa de små nötterna inuti…. Jag har två tips om hur du löser denna börda på ett enkelt sätt.

Efter du torkat bären ca 7 timmar i torkugn eller i vanlig ugn på 50 grader med luckan på glänt, så lägger du hela nyponet i en highspeedblender, jag använder min Vitamixer men även en mjölkvarn funkar bra. Och vips har du ditt hemmagjorda helnyponpulver!

Alternativt kokar du de torkade nyponen, kör med en stavmixer och pressar sen nyponpuren genom en sil, på så sätt får du enkelt bort alla kärnorna! Jag använder mitt nyponpulver i smoothisar, över yoghurten eller för att koka en gammal hederlig nyponsoppa!

Jag hittade även Oxelbär som är släkt med rönnbären och även dom är väldigt nyttiga. Googlar man Oxelbär så finns det inte många recept att hitta men jag har här improviserat en oxelbärs chutney som jag tycker blev super god. Alltid kul att prova och hitta på nya recept.

3 dl förvällda Oxelbär – 2 st gul lökar -2 st vitlöksklyftor -1 äpple – 1,5 dl agavesirap – 0,5 dl äppelcidervinäger -2 tsk timjan – 3 centimeter ingefära – 1/2 chili – 2 msk balsamicoglace – olivolja att steka i – salt – peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Hacka äpplet. Blanda alla ingredienser och sjud massan i ca 10 minuter. Smaka av med lite salt och lägg chutneyn i rena burkar. Chutney är gott till det mesta!

Det är fredag och idag ska jag och syrran plåta ännu några spännande recept, sen är det helg och det står svampplockning och spa på schemat. Jag har blivit bjuden till Ystad saltsjöbad av min familj, en innestående 40 års present minsann! Ha en riktigt fin fredag nu och njut av helg och ledigheten, det ska jag!


Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *