Att göra i trädgården innan frosten slår till


Gillar att vi går in i en ny fas, det är dags för vila och bädda in och förvara för att överleva den långa vintern som är på ingång. Lika mycket som vi människor behöver en vilofas och skydd mot kylan behöver våra trädgårdar precis samma sak!

Hur mycket jag än älskar att plumsa i löv så tycker jag att dom är ganska jobbiga när det kommer till att räfsa upp dom. Speciellt magnoliabladen som är väldigt tunga och lägger sig som ett lock över gräsmattan och lämnar ett lerigt brunt avtryck! För att slippa lövstressen är mitt bästa tips att räfsa ut löven i alla rabatter och buskar. Fördela dom som är kvar jämt över gräsmattan sen kör jag med gräsklipparen två omgångar och klipper helt enkelt sönder alla löv, så blir det även bra gödning till gräset. Så får naturen ta hand om det den gett!


Tog ett tag och organiserade alla mina småkrukor. De allra flesta är fyndade på loppis och många är av terrakotta som inte är frosttåliga. Jag staplade alla i storleksordning upp och ner med tidningspapper emellan. Så hoppas jag att dom kommer att klara sig över vinter under trappen där det är torrt.

Passade på och gräva upp mina odlingslådor, där fanns minsann både jordärtsskocka och potatis! Vände ner en del av löven i lådorna, då regnar inte näringen bort och jordens porösa struktur bevaras. Sen avslutade jag med att bädda in de små lådorna i ett vintertäcke av löv. Ses till våren!

En tapper ros kämpar fortfarande..

Bar in alla trädgårdsmöbler för torrt förvar, en del får stå ute för att få en väderbiten snygg patina. Klippte ner min björnbärsbuske, alla grenar som burit frukt ska av. Känns lite drastiskt men har lärt mig att de grenar dör ändå och då blir det lätt ett virrvarr till våren med de nya skotten. Passade också på att vattna alla mina vintergröna växter ordentligt som rododendron buskarna och mina buxbomsklot, bra att de får lite extra vatten innan frosten slår till. En del växter kommer att få flytta in i källaren för att kunna överleva, både mitt citron och olivträd.

Har ännu inte satt några vårlökar och det är på sista valsen nu, tur att jag bor i Skåne så jag kan köpa mig lite mer tid. Jag hoppas jag kommer att hinna peta ner både Scilla, narcisser och snödroppar! För det finns väl inget vackrare än när dessa vårblommorna kommer upp, det är så man blir knäsvag efter den långa mörka vintern. Men jag älskar även hösten, kolla färgen på min lönn, vilka skiftningar. Sakta men säkert är vi redo för vintervilan, både jag och trädgården!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *