Att inreda hållbart

malinpersson_koksskap-700x936

Visst vill vi väl alla vara med och spara jordens resurser? Så klart att vi vill, då gäller det att tänka och handla långsiktigt, att våga vara kreativ och välja med hjärtat! Om vi fortsätter att konsumera i den takt som vi Svenskar gör kommer vi att behöva 4 jordklot men vi har ju som bekant bara ett! Det kan kännas hopplöst när man läser om överkonsumtionen av jordens resurser men vi kan alla hjälpas åt att minska vårt fotavtryck, tänk på att varje beslut du fattar kan påverka miljön. Vi måste alla försöka göra mer miljövänliga val och det gäller att börja där du står, i ditt hem! I morgon åker jag upp till Riksdagshuset i Stockholm för att ha ett samtal om hållbar konsumtion med Centerpartiets miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe, det ska blir väldigt intressant.

malinpersson_arbetsplats-700x934

Allt fler väljer att lägga om sin kost, att dra ner på kött konsumtionen, väljer mer när-producerad frukt och grönsaker efter säsong. Vi försöker dra ner på bilresor, cyklar gärna och åker mer kollektivt, sorterar och återvinner sopor. Vi svenskar har blivit mer och mer miljö-medvetna men i takt med att vi engagerar oss i miljöfrågor har lyxkonsumtionen ökat i Sverige, vi shoppar, byter inredning och renoverar våra hem som aldrig förr. De flest av oss vill nog varken skada miljön eller utnyttja fattiga arbetare men när man ska köpa en ny soffa drunknar ofta det etiska tänkandet i alla funderingar om vilken färg som skulle passa bäst i vardagsrummet. Vad kan man då tänka på om man vill inreda sitt hem på ett mer hållbart sätt? Här kommer några punkter som är värda att tänka på…

malinpersson_badrumsskap-700x980

Ta tillvara på det du har

Första steget i att leva mer hållbart är att ta hand om det vi redan har. Både att återanvända material när vi skapar saker och att vårda det vi har hemma. Att riva bort och kasta ut det man har för att ge plats till något nytt är väl det klassiska när man renoverar. Och det spelar liksom ingen roll hur miljövänligt ditt nya badrumsskåp är om du river ut ett gammalt välfungerande. Jag valde att använda en antik skänk istället för att sätta in en ny badrumsmöbel i mitt badrum. Genom att återanvända och förlänga livet på våra saker sparar vi både in energin och materialet som det går åt att göra nytt, plus att vi inte bidrar till sopberget.

malinpersson_matplats-700x908

Gör långsiktiga inköp

Jag måste verkligen bli tok förälskad i en möbel och innan jag köper den fundera jag alltid över hur lång livslängd kan möbeln tänkas ha? Har soffan avtagbar och tvättbar klädsel?  Kan bordet slipas om? Ju enklare en möbel är att rädda, rengöra och ändra på, desto större är chansen att det är ett långsiktigt köp istället för ett slit-och-släng.

IMG_6420_Snapseed-700x1050

Förändra något du redan har

Men visst händer det alla att man tröttnar och vill förändra de möblerna man har. Har du då investerat i ett massivt bord som går att slipa om eller en bänk med en speciell form så är det super enkelt att ändra utryck bara med hjälp av färg. Mitt vita skavda matbord blev elegant grått och fick ett helt nytt utseende i en annan kulör.

dd0bcca637c0a1d59256193409256762

Köp secondhand

Det finns inget i mitt vardagsrum som är köpt nytt. Men om du ändå behöver något nytt till ditt hem kika alltid på secondhand först. Mina handgjorda italienska 4-sitsiga soffor från 70talet är inne på deras 3e klädsel nu. Här byter jag lätt stil från sommar till vinter med hjälp av kuddar och plädar.

Home storie

Satsa på klassiker

Om du har möjligheten är det aldrig fel att istället spara ihop till något lite dyrare och mer ”klassiskt”. En designklassiker är dyrare, men oftast också av bättre kvalitet och framför allt har den ett högt andrahandsvärde. En bra investering – och du kan själv oftast hitta antika eller åtminstone secondhanda exemplar av den på auktioner och antikmarknader.

Home storie

Köp miljömärkt

Ska du köpa nytt, köp miljömärkt! Tänk bara på mixen av material i en produkt, som en säng till exempel. Miljömärkningen kanske bara gäller klädseln runt om och inte stoppningen? Lin, ull och hampa är exempel på nordiska textilfibrer. De är slitstarkare och mer smutsavvisande än bomull. Dessutom innehåller de betydligt mindre gifter än bomull, även om de är inte ekologiska, och är ett klimatsmart alternativ som inte kräver några långa transporter.

Sen kommer aspekter som transport och fair-trade. Det är få produkter som har alla rätt, därför är det bra att väga för och nackdelar mot varandra när man köper något nytt.

malinpersson_pompoms-700x950

Jag försöker prata mycket om hållbar konsumtion med barnen. Det är viktigt att dom får lära sig att ta hand om sina saker så att dom får ett längre liv. Att skänka urväxta kläder och leksaker till välgörenhet och fynda nya saker på loppis. Barnen är vår framtid och många små insatser gör stor skillnad.

Ta första steget idag!

serialsue-trial-1.regular-1

Foto Petra Bindel

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *