Cashewnöts mozzarella

I samarbete med Mathem.se


Jag är en periodare, vissa perioder äter jag bara vegansk kost med mycket rawfood och vissa perioder trappar jag över till att äta både mejeriprodukter och fisk. Att äta mestadels grönt och att utesluta kött och fisk känns dock som det mest naturliga för mig. Men när jag ätit vegansk kost under en längre period så börjar jag ofta att känna en stark längtan efter ost! För det finns ju inget godare än färska tomater, basilika, mozzarella och lite flingsalt, eller hur? Vilken tur att jag har världens bästa syster Linda som nu har visat mig hur man väldigt enkelt kan laga sin egen Mozzarella på cashewnötter! Men så har vi det där med att få ihop tiden till allt.. Då jag väldigt snabbt och enkelt klickar hem min mat på Mathem lägger jag så mycket hellre den lilla extra tiden det tar på att laga mat från grunden i stället för att gå i matbutiker.

Det jag älskar med Mathem är att dom har ett så välsorterat sortiment! Jag hittade allt jag behövde för att laga min veganost, till och med Agar agar som är ett naturligt, torrextrakt från rödalger som används till matlagning och bakning på samma vis som gelatin.

SYRRANS CASHEWNÖTS MOZZARELLA
7 dl blötlagda och väl sköljda cashewnötter, 1 dl paranötter
4 ½ dl vatten
2,5 tsk salt
½ dl citronjuice
Blötlägg cashewnötterna och paranötterna i 2 liter vatten över natten eller minst 4 timmar. Skölj väl och låt rinna av. Lägg alla ingredienser i en vitamix (high speed blender) mixa helt slätt utan några klumpar.
3 tsk agar agar pulver
2 dl vatten
Lägg agar agar och vatten i en gryta. Koka ca 3 minuter under vispning till det tjocknar.
Häll sedan agar agar blandningen i nötblandningen ovan medan du fortsätter att mixa på lågt varv. Mixa bara en kort stund tills du ser att det blandar sig. 
Häll upp nötosten i 3 st små plast lådor. Sätt i kylen över natten och låt stelna. Dagen efter lägg burken upp och ner och tryck ut. Lägg mozzarellan på en skärbräda och skär sedan osten i små kuber. Håller i kylen upp till 10 dagar, men går även utmärkt att frysa in. 

Mathem har nu även börjat att sälja 2a sorteringskasse på grönt och frukt, hurra säger jag som gillar att juica och som gör mycket smoothies! Älskar att man nu även kan handla grönt och frukt som har lite defekter, exempelvis fläckar på skal, konstig eller avvikande färg eller små storlekar som inte går att sälja i den vanliga butiken. Dessa frukt och grönsaker smakar ju precis lika gott som de andra som bara ser snyggare ut! Bra för miljön, plånboken och även för vårt samvete! Vill också passa på att bjuda på koden Malin100, med denna kod får nya och gamla kunder 100 kr rabatt om du handlar över 700kr.


Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *