Fiolfikus rekord

Min älskade fiolfikus har stått alla rekord, igår när jag stöttade upp en av de högsta grenarna passade jag på att mäta och nu är den hela 365 cm hög! Jag får så många frågor om detta träd, vet du att 2016 var “fiol fikus” det som googlades mest tillsammans med mitt namn!

Jag älskar min filolfikus som jag köpte redan 2013, då var det inte många som kände till detta majestätiska träd med sina stora fiolliknade läderaktiga blad. Nu hittar man dom överallt till och med konstgjorda!!

Då jag och min fikus nu är inne på vår 7e år tillsammans tänkte jag dela med mig av alla mina bästa tips om hur man får dessa plantor att trivas. Det första man ska tänka på är att ge Fiolfikusen så mycket ljus det bara går. Den gillar att stå bredvid ett stort fönster i väst eller öst-läge. Undevik gassande sol i söderläge, speciellt på sommaren. Du ser snabbt på bladen om den lider av ljusbrist, då blir bladen bruna i kanterna. Tyvärr är denna skadan permanent på bladet.

Har du dåligt med ljus hemma så är det inte lönt att köpa en fiolfikus då den troligt vis inte kommer att överleva så värst länge. Ett alternativ är förstås att skaffa en växtlampa. Växtbelysning behöver vara kallvit över 6000 Kelvin för att påverka klorofyllet i växterna. Filolfikusen trivs bäst i rumstemperatur och på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, men aldrig under 17-18°C. Fiolfikusen vill stå i väldränerad jord så häll alltid mycket sten eller lecakulor i botten på krukan när du planterar om den. Det går fint att beskära fikusen om man vill skapa en form, jag har beskurit mitt träd flera gånger och jag har lyckats ta sticklingar varje gång. Min fikus är uppstammad som ett träd, då klipper man helt enkelt bort de bladen som sitter längst ner på pantan. Det är bra att låta fikusen vila under vintern, den gillar inte att bli flyttad eller omplanterad då. Flyttar man plantan riskerar man att det stressas, det hände mig för 4 jular sedan då jag flyttade den för att ge plats åt julgranden. Tyvärr resulterade det i att trädet tappade ca 50% av alla sina blad, PANIK! Det har sakta men säkert börjat att återhämta sig men den är inte fullt lika fyllig som den var innan jag flyttade den.

Jag duschar också min fikus ofta, bra sätt att få bort dam och smuts från bladen och fikusen älskar hög luftfuktighet! Var noga med att damma av din Fiol ofta, damm hindrar din planta från att absorbera solljus. Att låta dammet sitta kvar på Fiolens löv är samma sak som att sova med smink på sig. Du täpper till porerna och hindrar fotosyntesen, detta svälter tillslut din planta. Spraya din fiol med vatten och torka av damm med en mjuk trasa någon gång i veckan så håller du den ren och frodig. När jag vill ta hand om den lite extra ger jag den mitt special “bananskals-spa”. Då gnider jag helt enkelt insidan av bananskalen över bladen som genast får en fantastisk lyster och en skyddande glansig hinna. Skönt att slippa farliga kemikalier som man hittar i klassiska blad-glansspray.

När man vattnar ska man vattna ordentligt, vänta sen med att vattna tills krukan känns lite fuktig men den får absolut inte torka ut! Under vår, sommar och höst ger jag flytande ekologisk näring 1 gång i veckan och under vintern en gång i månaden.

Här kommer en liten sammanfattning.

Blad som…

Faller av – Vattna mer
Blir bruna – Ge din planta mer solljus
Vissnar – Vattna mer
Blir gulaktiga eller ljusgröna – Vattna mindre

Jag vet att ni är många kämpar med att hålla era kära plantor vi liv så här års så jag hoppas att dessa tipsen kan hjälpa dig! Nu gäller det bara att hålla ut tills vårljuset kommer och gör lite underverk. Lycka till!

En kommentar

  1. Micke reply

    Tack för dina tips kring Fiolfikusen som är en fantastikt vacker växt.
    Vi köpe ett Fiolfikusträd i våras som vi planterade om i ny kruka och den står relativt soligt.
    till synes mår den toppen och det kommer nya blad på olika grenar längst upp MEN de mindre bladen längre ner slokar och tillslut tappar trädet dessa blad.
    Vad kan man göra åt detta? något tips?

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *