Gullranka


Jag har fått så många frågor på Instagram angående växten som invaderat mitt vardagsrum. Det är en Gullranka och den verkar att trivas här hos mig. Det var med stor sorg om jag fick kasta hela min fantastiska Palettbladssamling som innan förgyllde mitt fönster då alla plantor blev angripna av löss. Jag fick helt enkelt tänka om och prova på något nytt! Jag hade två ganska små Gullranksplantor i ett annat fönster som inte riktigt hittat sin plats. Jag planterade om Gullrankorna i två nya stora krukor med mullrik jord som jag tänkte skulle bli till en levande grön gardin!

Här mår dom prima kan man väl säga! Det bästa med Gullrankan är att dom är så oförskämt enkla att ta hand om. Det enda du behöver tänka på är att jorden alltid är lätt och jämnt fuktig. Jag ger den en dos ekologisk näring i vattnet en gång i veckan nu på våren. Växten gillar inte direkt sol men den ska stå ljust så att den bevarar den fina gröna färgen på bladen. Hur vackert är det inte med hjärtformade blad på det långa skaftet, älskar att den växer på långa rankor. Vissa är över 5 meter långa nu!


Jag fick alltid höra av min ex-man att jag inte hade gröna fingrar. Han suckade jämt när jag kom hem med plantor då han inte tyckte att jag kunde ta hand om dom ordentligt. Visst en del plantor dog, så var det nog men jag tror att mina fingrar sakta men säkert har blivit allt grönare och att jag lärt mig med åren av mina misstag. Vissa plantor ska man helt enkelt undvika om man inte har rätt förutsättningar för att få den att trivas. Jag och Gullrankan är bra kompisar och den frodas och växer något kopiöst här hemma i min lilla djungel så något gör jag väl rätt!

 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *