Hållbart odlad bomull

Förra veckan var jag på pressfrukost för Alva linnen som jobbar för att vara med och utveckla och förändra den smutsiga och orättvisa bomullsindustrin. Bomull är en av de råvaror som omsätter mest pengar i världen, men trots detta så lever många bomullsodlare I extrem fattigdom. Industrin är uppbyggd till en värdekedja fylld av mellanhänder där konsumentens pengar sällan når hela vägen fram till bonden. Dessutom tvingas bomullsodlare använda ofattbara mängder kemiska bekämpningsmedel som leder till förgiftning av både människor och natur. Detta vill Alva ändra på.

På Alvas hemsida kan man läsa om hur bomullsindustrin använder 2.5% av jordens odlingsbara yta men står samtidigt för närmare 10% av all jordens förbrukning av kemiska bekämpningsmedel och hela 16% procent av förbrukningen av kemiska insektsbekämpningsmedel*, med förgiftning av människor och miljö som följd. Det är mest av alla industrier. Samtidigt är bomull en produkt vi bär närmast huden i stort sett varje dag, både när vi sover och är vakna. Därför är det extra viktigt att välja ekologiskt odlad bomull. (*Källa: Pesticide actio network UK, october 2017)

I Alvas sängkläder kan man sova gott om natten då dom handlar all sin bomull från småskaliga odlingar i Indien som är medlemmar i Chetna Organic. Chetna är ett kooperativ där bönder odlar ekologiskt, får rättvist betalt för sin skörd och får social trygghet. Att bädda ner sig i dessa lyxiga bomullslakan känns bra både mot huden och i hjärtat!

Ett annat varumärke som också jobbar mot en mer hållbar bomullsproduktion är Natrulize Me, det är ett par unga tjejer som startat ett varumärke som gör säljer handgjorda återanvändbara bomullspads som dom får uppsydda av återvunnet tyg.

Padsen fungerar som ett perfekt som substitut till engångs-bomullspads som annars bara hade slängts i soptunnan. När padsen blir smutsiga slänger man bara in dom i maskinen med övrig tvätt på så sätt behöver man inte köpa engångsbomull. Så smart! In och följ dom på Instagram vet jag och köp ett ett par sets med pads som julklapp till någon du tycker om!


Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *