Hyasint frossa


Jag han få upp några adventsstjärnor och lite julbelysning igår kväll. Jag hämtade också ett stor lass med svensk-odlade Hyacinter från Blomsterfrämjadet. Det är så att jag och min kära kollega Diadonna ska ha lite julpyssel på Lunds saluhall i morgon på Julskyltningen.Titta gärna förbi och gör en julig blomsterkreation med oss om du har vägarna förbi!

Finns det något finare och mer juligt är Hyacinter? För att inte tala om doften, det är nog den och pepparkakor som jag associerar mest med första advent och jul! Jag gillar att det finns så många olika dofter av hyacinter, kryddiga och lite mildare. Det är kul att experimentera med hyacinten för den är lika snygg ensam på ett fat som i en kruka tillsammans med andra växter. Jag tycker att det är fint att lämna rötterna synliga och låta dom stå ihop ett gäng på en bit mossa. När jag väljer mina hyacinter så är det allra viktigaste för mig att dom är Svensk-odlade. Jag hittade denna infon på Naturskyddsföreningens hemsida som tål att tänkas på.
”Varje år sprids mängder av bekämpningsmedel från odlingarna av våra vanligaste julblommor som julstjärna, hyacint, tulpan och amaryllis. För att odla fram de julblommor vi köper i Sverige används kemikalier i stora mängder. Konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp, samt tillväxtreglerande kemikalier för att begränsa tillväxten är några exempel.Ett annat problem är transporten av julblommorna. Det är bra att välja blommor från nära håll men även här kan löken eller sticklingen ha rest mycket långt och även med flyg för att sedan krukas upp och säljas som svenska. Generellt är det trots allt bättre att välja svenska julblommor. Det kan bli kortare transporter och mindre och färre kemikalier används eftersom skadetrycket inte är så högt. Flera kemikalier är också förbjudna i Sverige. Här finns även odlare som använder biologiska metoder för att utesluta tillväxtreglerande ämnen och de som använder biologisk bekämpning. Ställ frågor när du handlar!” Källa Naturskyddsföreningen


Jag tror det är super viktigt att vi som handlar börjar att ställa mer frågor till butikerna. Ofta har de som säljer blommor och plantor inte en aning om vart själva plantan kommer i från. Det som är extra kul med Hyacinter är att lökarna går att återanvända efter jul-myset. Jag lägger de utblommade hyacinterna i en påse och ställ undan tills våren kommer, har ett litet lager i källaren. Sen planterar jag  dem 3-4 cm under jordytan. I mars-april planterar man ut lökarna i trädgården. Om man har riktig tur så blommar de redan samma vår, annars blommar de nästa år. Hyacinten blommar ungefär samtidigt som påskliljorna. Men först nu ska vi njuta av dom fina hyacinterna hela julen. Hoppas vi ses i Lund imorgon!

Posted in Jul

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *