I min lilla, lilla värld av blommor

_MG_9838_Snapseed

Pimplar enorma mängder te, planterar om och tar nya sticklingar.

_MG_9691_Snapseed

Kanske är det nu jag mår som bäst, i höstsolen i ett tyst hus omringad av mina älskade palettblommor! Nu får min vårdande mammasida ge all den kärlek och omsorg som krävs i lugn och ro.

_MG_9823_Snapseed

_MG_9630_Snapseed

Jag älskar att inreda med växter. Man mår liksom så mycket bättre när man omger sig av gröna (och röd-lila) plantor! Det är inte bara vackert för ögat det ger också en lite perspektiv på livet och tränar ens tålamod. Att många växter också bevisligen är bra för vårt inomhusklimat och renar gifter i luften är ännu en bra anledning att inreda med växter!

_MG_9778_Snapseed

Jag älskar mina Palettblommor, och deras historia. Jag fick två sticklingar av min vän Mia på min födelsedag för två år sedan. Mia hade fått sin planta från Malin som i sin tur fått sin ifrån Aprillaprill Johanna.

_MG_9755_Snapseed

Vad som är så roligt med Palettblomman är att dom enkelt kan förökas med sticklingar. Jag har provat mig fram med mina sticklingar och tror mig ha kommit underfund med hur man förökar Palettblomman på bästa sätt! Växten är så tålig så det går bra att ta sticklingar året om med det är bäst att hålla sig till vår och höst. Jag knipsar helt enkelt av en gren som växt sig för lång. Jag brukar ta en kvist med 5-6 blad. För att skapa en stam så tar jag bort de understa bladen, på så sätt underlättar man för sticklingen då den inte behöver ha så många blad att förse med näring och den kan fokusera på att bilda rötter istället.

_MG_9716_Snapseed

Jag har provat att plantera sticklingarna direkt i jord och det funkar bra men man måste vara väldigt noga med att hålla jorden jämt fuktig. Det räcker med en dag utan vattning och den börjar direkt att sloka. Den allra enklaste är att sätta sticklingen i en liten vas med vatten. Jag gillar att se de fina små rötterna som växer fram på ett par veckor. När rötterna bildats är det sen dags för att plantera i jordblandat vatten för att vänja rötterna vid jorden. Efter ytterligare en vecka går det bra att plantera sticklingen i en vanlig kruka med blomjord.

_MG_9640_Snapseed

Du ser när din planta börjat rota sig, den skapar snabbt nya blad och när det väl börjat växa är det inget som kan stoppa den… Möjligtvis en för liten kruka. Vill du att Palettblomman ska bli stor då gör en större kruka susen för tillväxten.

_MG_9743_Snapseed

Vill du ha en stor och yvig planta tänk på att plantera om ofta och fyll på med näringsrik jord. Mina håller på att växa mig ur huset!!

_MG_9918_Snapseed

Om du vill att plantan ska grena sig är det smart att ta bort blomknopparna som bildas. Några av mina plantor gick i blom och efter det såg dom ganska trötta och hängiga ut.

_MG_9925_Snapseed

Det går inte att gå miste om när Palettblomman är törstig, då blir bladen hängiga. Men dom återhämtar sig väldigt snabbt efter dom fått dricka.

_MG_9930_Snapseed

Under sommaren vill Palettblomman ha vatten varje dag så ett smart tips är att sticka ner en självvattnade glasbehållare, funkar lika bra med en upp och ned vänd petflaska med några hål i botten. På så sätt håller sig jorden fuktig längre och växten kan klara långa varma sommardagar utan att man ständigt behöva springa och vattna!

_MG_9900_Snapseed

_MG_9849_Snapseed

Nu är dom omplanterade och klara, ett tiotal nya sticklingar är satta i vatten och småplantorna har fått större krukor. Nu har jag små perfekta gå bort presenter och ett maffig fönster i en rosalila palett!

serialsue-trial-1.regular-1

Källa: Wexthuset

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *