Min Monstera

_MG_0819_Snapseed

Min Monstera har vuxit sig för stor för att stå i fönsterkarmen, jag har hittat ett nytt ställe där jag hoppas att den kan fortsätta frodas. Monsteran har blivit en riktig inredningsfavorit och det är inte så konstigt med tanke på hur vacker den är och hur enkel den är att ta hand om!

_MG_0831_Snapseed

Den mest idealiska platsen för din växt är:
På en plats med massor av ljus men skyddat från den varma middagssolen, sol under tidiga morgnar eller kvällar är däremot inget problem, tvärt om, det uppskattar den. Vanligtvis är någonstans runt 3 meter från fönstret perfekt. Då den trivs i skugga också går det även med 6 meter. Jag har haft min Monstera stående på fönsterbrädan bak ett mörkt blyinfattatglas som bara släpper in lite ljus och plantan har storm trivts och växt sig enorm!
Den tropiska plantan trivs på en varm plats, runt 18°-23° C är bra, det bästa är om du råkar ha golvvärme. Precis bredvid eller ovanför centralvärmen är inte att rekommendera, den varma luftströmmen vid uppvärmningen kommer att torka ut plantan snabbare, och bladen blir lätt bruna.
_MG_0851_Snapseed

Vad man kanske glömmer är att Monsteran behöver relativt hög luftfuktighet (60-70%). Duscha plantan regelbundet – flera gånger om dagen skadar inte. Både jag och barnen sprayar ofta och gärna våra plantor, som en del i den dagliga rutinen liksom..

_MG_0845

Ju fuktigare och varmare luften är desto större blir bladen!

_MG_0824_Snapseed

Visste ni att Monsteran kan blomma och få ätliga, välsmakande frukter. Smaken ska vara som en korsning mellan banan och ananas. Det skulle man ju vilja slänga ner i morgon smootihien, vilken grej. Har ännu aldrig fått någon Monstera-frukt men vi jobbar på det!

serialsue-trial-1.regular-1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *