Rubus fruticosus- superbär i vår trädgård


För 4 år sedan fick jag två björnbärsbuskar av min kära syster, dom har växt till sig rejält och de sista två åren har vi fått stora skördar. Nu är årets björnbär äntligen mogna och dom var väl värda att vänta på.

Visste du att björnbär användes förr i tiden som medicinalväxt för att läka sår och infektioner. Björnbär är ett av de bären som innehåller flest antioxidanter, mer än till exempel jordgubbar, tranbär och hallon. De innehåller dessutom C-vitamin, E-vitamin, betakaroten och mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Kärnorna i björnbär är lika nyttiga som fruktköttet då de innehåller bland annat omega-3-fettsyran alfa-linolensyra. Men för att komma åt detta måste dom tuggas eller mixas väl.

Det mörka färgpigmentet som finns inne i bäret (antocyaniner) är fulla med antioxidanter. Vi har superbär i trädgården helt enkelt!

Björnbären är jätte goda på gröten, i smoothie och även perfekta att göra sylt av. Jag och Milo slängde ihop världens enklaste sylt som varken behöver kokas eller kräver mängder socker..

3 dl färska björnbär
5 dadlar
2 msk vatten
1 msk agavesirap
1 msk chiafrön

Mixa bären, dadlarna, vattnet och agave-sirapen till en jämn smet. Rör i chiafröna. Häll upp i en glasburk och låt stå och tjocka till sig i kylen ett par timmar, klart!

 
 

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *