Så lyckas du med årets frösådd


Snart är våren här trots snön som virvlar fortfarande utanför fönstret. Vi är inne i April och det är hög tid att börja med frösådden! Vissa grönsaker behöver lite längre tid på sig att utvecklas än vad vår sommar här i Sverige kan erbjuda, de behöver därför lite extra kärlek och kan förodlas inne i husvärmen. När det bli lite varmare ute och det inte finns risk för nattfrost är det dags att ta ut de små plantorna i landet. När de är uppdrivna inomhus har dom lite mer motståndskraft mot eventuella angrepp.

 
Börja med att välja ut de fröer du vill så och läs på förpackningen när det lämpar sig att så dem. På de flesta förpackningar står det när och hur fröerna ska sås. Det är ganska lätt att bli exalterad i trädgårdshandeln och att köpa på sig för mycket frön. Fundera först ut vad du är sugen på att odla. Blommor eller grönsaker, kanske både och. Tänk också på var i trädgården de ska växa, hur mycket sol kommer plantorna att få? Har du plats inomhus? Blir det för trångt i fönsterkarmen ska du kanske fokusera på att välja sorter som kan sås direkt ute!

 
Jag sätter mina små kurkor på en tallrik med kant så att jag kan vattna direkt på tallriken. Det första dagarna innan de första små bladen har kommit upp har jag också ett plastfolie över krukorna med små lufthål för att skapa en mini drivhuseffekt. Viktigt att komma ihåg att lufta lite extra om det bildas kondens. Kom ihåg att märka vad du sått i de olika kärlen, det brukar med tiden bli ganska svårt att komma ihåg vad som var vad. Plus att allt ser likadant ut i början!

 
Mina små krukor står bra i fönsterkarmen, där är det ljust och lite lagom varmt över elementet. De första bladen som kommer upp är hjärtbladen, dessa små söta blad hjälper grodden med näring tills den klarar sig själv. Efter hjärtbladen kommer karaktärsbladen som är plantans “riktiga blad” och efterhand karaktärsbladen växter och frodas vissnar hjärtbladen ner.

Plantorna behöver vänja sig vid solens starka strålar så innan det är dags att plantera ut plantorna i landet behöver de avhärdas. Att avhärda betyder att de under ett par veckor får stå ute under dagen i skuggan nära en husvägg. Dom klarar inte att stå i direkt solljus och dom behöver tas in under nätterna. När sen risken för nattfrost är över och dom åkt ut och in i cirka en vecka kan de planteras ut i landet.
Nu håller jag tummarna på att få skörda både Grönkål, Spenat, Pak Choi och Bindsallad i mitt lilla grönsaksland. To be continued!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *