Så skapar du ett eget slutet ekosystem

Gillar du gröna växter men känner att du inte hinner med att vattna och ta hand om dom, då är det ett slutet ekosystem du ska satsa på! Behöver aldrig vattnas, det enda du måste se till är att dom får solljus, busenkelt!

Jag planterade små, små plantor i denna damejeannen i Mars, satte på locket för alltid och se så fint det växt! Tänk att allt växterna behöver finns inne i glasburken. Ett slutet litet ekosystem som fungerar likadant som fotosyntesen fungerar på jorden, men hur var det nu det funkade?? För er som satt och slumrade på biolog-lektionerna kör jag här en liten repetion!

Jo, fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. För de gröna växternas egen del är det en metod som med hjälp av solljus omvandlar koldioxid och vatten till energi och i denna process bildas även syre. Det är klorofyllen, det gröna färgämne som finns i växter, som absorberar solljusets energi och gör det möjligt att driva fotosyntesen.


Är ni sugna på att skapa er egen lilla värld? För att metoden ska fungera krävs vissa faktorer som ska stämma in för att klimatet ska bli optimalt. Det låter kanske komplicerat, men är i själva verket superenkelt! Kolla in klippet från säsongens Trädgårdstider där jag förklarar hur man skapar ett slutet ekosystem. Lycka till!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *