The Juice-Challenge

_MG_9603_Snapseed

Eat your fruit and drink you veggies!

Jag får ständigt frågan “hur får man sina barn att äta mer frukt och grönt”?

_MG_9515_Snapseed

Ett knep jag har är att börja dagen med en Juice Challenge! Utmana dig själv och barnen att prova på lite nya grönsaker i juicen. Bullar upp med med både frukt och grönsaker, försöker att ha med mycket mörkgröna bladgrönsaker som är det allra bästa man kan få i sig i juiceväg! Vi försöker även maxa näringen i juicerna med:

*Citron som är rik på C-vitamin och bioflavonoider som är bra för kapillärerna i kroppen. Citronen har länge uppskattats för sina läkande egenskaper och sägs kunna bota dålig andedräkt, bland annat. Citron är även en bra smaksättare i juicer då den kan ta udden av den gröna smaken som många ogillar i början.

*Ingefära, den gula knölen är en superört och anses ha många bra egenskaper förutom den kryddiga smaken. Ingefära ska stärka immunförsvaret och främja matsmältningen. Hjälper även mot illamående och förstoppning.

*Mörkgröna bladgrönsaker som spenat, mangold, rucola och vetegräs innehåller alla mycket mineraler, som magnesium. Gröna blad är bra att använda i juicer då de är rika på klorofyll som fungerar som blodrenare och ökar cirkulationen i alla organ.

*Fänkål som är smakrik och påminner om lakrits, en höjdare i juicen! Hela växten innehåller eteriska oljor och tros bota hosta, underlätta matsmältningen och vara kramplösande. Rik på C-vitamin, karoten och fibrer.

_MG_9540_Snapseed
_MG_9546_Snapseed
_MG_9457_Snapseed

En annan höjdare nu på hösten är rödbetan. Rödbetsjuice är bra för den som har högt blodtryck, men det höjer också uthålligheten rejält, perfekt innan ett långt gymnastikpass. Rödbetor innehåller nitrat som finns i en mängd grönsaker men i synnerhet i just rödbetor. Rödbetsjuicen kan mycket väl ta pastans plats som den självklara kosten innan träning! För amatöridrottaren, vältränad som icke-vältränad, kan faktiskt en halv liter rödbetsjuice före ett lopp göra stor skillnad.

_MG_9463_Snapseed

Att man sedan får röda vackra läppar till på köpet gör ju betan till en favorit!

_MG_9441_Snapseed

_MG_9550_Snapseed

Enligt Livsmedelsverkets kostrekommendationer behöver barnen äta 400 gram grönt och frukt varje dag för att må bra. För många är det svårt att hitta inspirationen för att få i sig så mycket. Genom att dricka egen gjord grönsaksjuice är man säker på att barnen får i sig mer av de näringsämnen som dom behöver för att må bra och hålla sig friska. Att göra juicerna tillsammans med barnen är även ett roligt sätt att få barnen intresserade av grönt och frukt.

_MG_9608_Snapseed

Förvandlingen från grönsak till rinnande juice är ju lite magiskt och vilka barn gillar inte magiska-krafter?

serialsue-trial-1.regular-1

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *