Tid för hage

Jag spelade ju in ett norskt trädgårdsprogram förra året “Tid för hage” och nu får jag äntligen visa er resultatbilderna från trädgården som jag designade och anlade förra året i Bergen. Det var minst sagt nervöst att göra en så stor makeover utan att ha med ägarna och bara lita på sin egen magkänsla. Det är alltid svårt när man ska designa åt någon annan och speciellt på detta viset där resultatet skulle vara en överraskning för paret som bodde där!

Huset var helt fantastiskt, kanske ett av de allra vackraste i hela Bergen… Men trädgården var väldigt eftersatt och behövde en rejäl makeover. Nu var det så att vi bara hade 3 dagar på oss för att få det klart så det var ganska nervöst att dirigera grävmaskinerna och sätta igång! Men som tur var så hade jag ett helt fantastiskt team som slet från morgon till kväll så visst blev det precis så där fint som jag drömt om när jag suttit och skissat… Mitt tema var pampig slottsliknande trädgård med tre öar av rabatter med vattenspel, stayer och små grus lagda gångar med inslag av rost, mycket grönt och fluffig vit blomning. I anslutning till de nya gångarna så öppnar det vackra lilla lust-huset upp till en inbjudande liten trädgård med krukor och klätterväxter som ringar in den lilla paviljongen fint och knyter den samman med övriga delar av trädgården. Bakom paviljongen planteras fjärilsbuskar. På framsidan klätterrosor, klematis och Hortensior. Vad är väl en pampig trädgård utan en byst? Min tanke här var att skapa en blomstrande sommarklänning av perenner i olika höjder.Runt bysten formar sig en klänningen av Jätteverbena, Riddarsporre, och Malva, Silverax, Miskantusgräs, Blodtoppar, Red thunder, Daglija, höstflox, Kransveronika och Buxbom längst ner som skapar en en volang längst ned.

Denna rabatten blev en blomstrande klänning efter säsong. Nu i full sommarblom och till våren med sprakande vårlökar, sen när de vackra blommande perennerna gjort sitt och tackat för sig får dom gärna stå kvar över höst och vintern med sina vackra vissna frö-ställningar.Madame sneglar bort mot trädgårdens glimmande smycke, den lilla paviljongen. Kolla in taket, visst blev det läckert med handsmidd koppar?


När jag ritade paviljongen tog jag upp detaljer från husfasaden för att knyta an till det majestätiska trähuset. Tänk att sitta här med en kopp te i ett stilla sommarregen. Min idé var att jobba med mycket grönt och olika perenner som funkar till rost så det var ett återkommande element igenom hela trädgården.
Ett vårdträd, röda nyanser från Blodlönn, Alunrot och Höstsilverax tillsammans med olika hostor och ormbunkar som jag planterade i olika rostigt oljefat och i de stora rabatterna.

 Vid trappen byggdes det ett litet utekök med grill och mini sittplats. Det blev en uppmurad liten bänk med inbyggd kruka för att plantera örter i, där kan man sitta och hålla den som grillar sällskap

Vi murade även upp ett litet minikök och byggde sen en grill av ett oljefat, för oljefat finns det många av i Norge och just rostiga oljefat var ett genomgående tema. Jag använder det både som drinkbord, grill och som urnor att plantera i.För att bryta den romantiska looken valde jag ett stort och grafiskt betongbord med långa bänkar. Det bästa med detta projektet var när jag fick se reaktionen från ägarna, det blev lyckat och den nya trädgården blev väl mottagen kan jag lova!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *