Kockums gjutjärnsgryta

I samarbete med Kockums Jernverk

Ugnen och spisen används flitigt här hemma, i mitt kök är det alltid något på gång. Sen jag skaffade mig min fina gjutjärnsgryta i höstas från Kockums Jernverk vill jag inte laga mat i något annat än den! Det finns så många fördelar med en rejäl gjutjärnsgryta och då bra matlagning kräver både kärlek och hållbara material har detta blivit en favorit! Jag gillar att man kan använda den till att både steka, baka, koka i, som ugnsform och även att servera direkt ur. Smart att servera varma grytor ur den då grytan kan stå framme på bordet med lock på någon timme tills mina stora barn kommer hem från deras träningar. Väl hemma är det bara att lyfta på locket och maten är fortfarande riktigt varm då grytan håller värme otroligt bra!

Jag har experimenterat och bakat ett saffrans grytbröd som blev fantastiskt gott och dessutom är det väldigt enkelt att göra. Om man bakar direkt i grytan med locket på gör det att fuktigheten bevaras i brödet och en underbart frasig, krispig crust bildas under bakningen.

SAFFRANS GRYTBRÖD

GÖR SÅ HÄR

25 g jäst- 5 dl vatten, fingervarmt- 2 tsk salt- 7 dl dinkel- 7–8 dl vetemjöl -2 dl Russin -1 dl torkad aprikos -1 paket saffran- 1 msk agavesirap

1. Smula jästen i en bunke. Häll i vatten och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, och mjöl, saffran och den torkade frukten, häll i lite i taget. Knåda den lite kladdiga degen i några minuter.2. Rulla degen i vetemjöl i en mjölad handduk. Låt degen ligga och jäsa i handduken i ca 40 min. Jag la min lilla bulle över ett element så det jäste upp ordentligt.3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in din tomma gjutjärnsgryta utan lock, i den varma ugnen i ca 10 min.4. Ta ut grytan ur ugnen och häll ett rikligt lager med vetemjöl i bottnen. Rulla försiktig över degen (formad som en boll) i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl i botten fastnar brödet.5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 min. Därefter tar du av locket och sänker temperaturen till 225 grader. Grädda nu brödet i ytterligare ca 20 min.

Vi åt brödet med en hemmagjord “glöggmarmelad” baserad på jordgubbar, fikon och glögg!

Ikväll blir det en Ratatouille ur samma gryta- en keeper som kommer hänga med mig livet ut!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *