Så gör du din egen Kombucha

Det går inte riktig att beskriva hur glad jag är för min storasyster. Inte bara finns hon där alltid för mig i vått som torrt, stöttande, varm och med ett stort leende, hon är även min stora hälso-coach och matinspiratör! Att hänga med henne i köket är underbart och det är så vi har växt upp, sida vid sida i köket. Hon har stått för det avancerade kockandet, jag har fått duka, skala potatis och det har gjort mig till en hejare på att både duka och skala snabbt, hahah!

Linda är the Queen of Kombucha, hon har i 15 år experimenterat och bryggt denna läskande och magiska hälsodryck. Och jag har haft lyxen att bli försedd med riktigt bra kombucha i alla dessa år. Jag dricker gärna kombucha varje dag och jag är även noga med att barnen får det i sig. Kombuchan fyller på med nyttiga bakterier till mage och tarm, vilket hjälper till att hålla vårt immunförsvar på topp. Nu kände syrran att det var på tiden att jag lär mig brygga min egen kombucha och då tänker jag att jag gärna vill dela detta inlägg även med er, så håll till godo, här kommer hennes bästa tips och trix för en god och lyckad Kombucha-sats!

“Du behöver en stor glasbehållare, jag använder en med tappkran då det blir enkelt att hälla upp på flaskor och att provsmaka.

Viktig att rengöra glasbehållaren ordentligt, ta en trasa indränkt med ättika och putsa behållaren invändigt. Allt för att eliminera bakterier som inte hör hemma i kombuchan.

Det som gör själva fermenteringen är den magiska Scobyn (symbiotic culture of bacteria and yeast) denna finns att beställa på internet eller så kan du fråga någon generös vän som brygger kombucha att dela med sig. De andra ingredienserna du behöver är te och socker. Sen är det bra med en termometer.

Så här gör du: Börja med att koka valfritt te. Enligt proffsen är svart te det bästa för att få en så näringsrik kombucha som möjligt, men du kan också använda dig av grönt te. Låt ditt te dra längre än vanligt och det svalna till rumstemperatur. Tillsätt sötning, ekologiskt socker 0,5 dl/ liter te och häll upp i en glasburk. Så om du gör en sats på 5 liter te, tar du 2,5 dl socker. Tillsätt även ett par dl färdig kombucha för att få en bra startkultur. Lägg sedan i din kombuchasvamp. OBS! Lägg aldrig i kombuchasvampen i hett te för då dör den. Täck över öppningen på glasburken med en handduk och ett gummiband eller alternativt ett löst sittande lock, så att inte smuts, dam och småflugor kan komma in. Låt glasburken stå framme i rumstemperatur, gärna runt 22 grader (ej i solljus). Provsmaka din Kombucha efter ca 10 dagar tills du tycker att din kombucha har blivit lagom syrlig och svampen har ”ätit” upp allt socker och fermenterat teet. Det tar ca 2 till 3 veckor för fermenteringen, det beror lite på vilken temperatur du har i köket och hur kraftfull din scoby är. 

När du tycker att den är god och lagom syrlig tar du ut svampen som då förmodligen har växt till sig och fått en bebis. Ta bebisen och förvara den i kylen med några matskedar kombucha i väntan på nästa sats. Kombucha mamman är den som oftast är lite mörkare i färgen. Tacka henne för trogen tjänst och lägg henne varsamt i komposten. Efter att ha införskaffat din första kombucha ”mamma” är du sedan självförsörjd eftersom det bildas en ny Scoby varje gång du brygger en sats. Du kan nu dricka din kombucha som den är eller smaksätta den. 

Det är så festligt att kunna bjuda vänner och bekanta på hemgjord kombucha i olika smaker och jag smaksätter gärna min kombucha med olika kryddor efter säsong. En somrig variant är fläder och mynta eller jordgubb och gojibär. På hösten gillar jag att blanda björnbär med salvia. Min julkombucha kryddar jag med lingon eller apelsin och nejlika. För att få en bubblig kombucha tillsätter jag alltid ingefära som bas och denna gången tog vi det vi hittade i Malins trädgårdsland. Det blev ett par falskor med björnbär-rosmarin och ett par med hallon-rabarber.

Häll upp på flaskor med lufttät kork och tillsätt smaksättningen. Tänk på att skära frukten i små bitar så blir det enklare att diska ur och återanvända flaskorna. Låt de smaksatta flaskorna stå i rumstemperatur ca 1 dag sedan in i kylen så att de inte exploderar (då är hållbarheten ca 3-4 veckor) sen är det bara att njuta av din alldeles egna kombucha!

Ja, ni hör ju, vilket proffs.. Ni har väl inte missat att följa denna super inspirerande systern på Instagram, Rawfoodlinda där hon lägger ut daglig inspiration om mat och andra härligheter livet bjuder på!


17 kommentarer

 1. Cecilia Löfqvist reply

  Hej Malin
  Har länge tänkt lära mig att göra egen kombucha.
  Igår när jag låg i soffan och njöt av Trädgårdstider så fick jag ny inspiration igen.
  Vill bara fråga dig om du rekommenderar att köpa scobyn ifrån någon speciell sida?
  Du inspirerar mig, likaså dina kollegor i programmet, tack??

  Med vänlig hälsning, Cecilia

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej Cecilia!
   Det bästa är om du känner någon som brygger sin egen kombucha. Fråga om du kan få en liten bit att starta med.

   Man kan också köpa via nätet men jag har ingen sida jag kan direkt rekommendera…

   Sök på blocket, tror du kan hitta någon där;)

   Lycka till!!

 2. Marlis Ohrem reply

  Hej Malin!
  Tack för ert underbara “Trädgårdstider”. Ni är ett så härligt mysigt gäng. Jag bara njuter. Testar nästan alltid några av Tareqs recept. Senaste programmet där du ger tips om kombucha rekommenderar du även lättdiskade glasflaskor med bredare hals. Kan du avslöja var man kan köpa dessa flaskor?
  Bästa hälsningar, Marlis

  • info@themalinpersson.com reply

   Dom har jag köpt på Granit. Dock har jag gått tillbaka till vanliga flaskor med knäppkork då det blir bättre kolsyra med dessa flaskor!

  • info@themalinpersson.com reply

   Jag har köpt dessa på granit men har dock gått tillbaka till vanliga knäpplocks-flaskor då dom håller kolsyran bättre!
   Lycka till, Malin

 3. Linda Landin Johansson reply

  Hej,
  älskar Kombucha men det är ju så dyrt att köpa…..tänker testa att göra egen efter inspiration från Trädgårdstider. Undrar om du vet ifall man kan må/bli dålig av att dricka för mycket Kombucha?

  • info@themalinpersson.com reply

   Visst är det gott.
   Som med allt fermenterat är det bra att börja med små mängder. Har man känslig mage kan man bli lite lös om man dricker för mycket och inte är van!

 4. Alice reply

  Hej Malin!
  Jag har precis börjat brygga mitt egna kombucha tee och ska om sisådär en vecka tappa upp på flaskor och smaksätta!

  Jag undrar ifall man ska göra som en juice av de ingredienserna man vill smaksätta med eller om man ska lägga i dem som de är? Så om jag vill ha fläder tex, gör jag flädersaft då eller lägger jag bara i lite fläder? Eller hallon, ska jag då mixa hallonen så de ger smak eller ska jag skära dem i småbitar och låta dem ligga i för att sedan ta ut dem innan jag lägger flaskan i kylen?

  Hälsningar Alice

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej Alice!

   Spännande med Kombucha. Det finns inga rätt och fel här, alla gör olika.
   Jag brukar själv lägga i hela hallon och låta dom ligga kvar i flaskan tills jag dricker upp den. Men vill man kan man sila bort frukt innan man serverar.

   Ibland gör jag juice, tillexemper när jag har mycket äpplen, då juicer jag och häller i istället för bitar.

   Du får helt enkelt prova dig fram!
   Lycka till;)

 5. Cecilia reply

  Hur vet man att scobyn ätit upp allt socker?
  Jag vill inte att min kombucha ska innehålla socker.

  • info@themalinpersson.com reply

   Hej!
   Desto längre du låter kombuchan stå med scobyn desto mindre socker och desto torrare blir din kombucha.
   Låter du den stå tillräckligt länge blir din kombucha vinäger och då kan du vara säker på att det inte finns något socker kvar!
   Lycka till, Malin

 6. Emma reply

  Hej!
  Nu är jag också i startgroparna att göra min egen kombucha. Det jag undrar är – om jag häller kombuchan på glasflaskor med snäpplock och har i ingefära så att det bildas kolsyra. Behöver man pysa flaskorna när de står i kylen? Om man exemplenvis gör eget fläderbubbel behöver ju flaskorna pysas med jämna mellanrum för att de inte ska explodera. Är det samma här?

  • info@themalinpersson.com reply

   Det beror på din batch. Jag brukar inte pysa mina om jag kör två dagar ute i rumstemperatur och sen i kyl. Ju längre dom står innan du dricker dem desto mer kolsyra och desto större riska att dom pyser över när du öppnar!

  • info@themalinpersson.com reply

   Jag har faktiskt aldrig provat men det borde ju funka men är rädd för att det rika bakterieliv och probiotikan dör om man fryser drycken..

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *